成日話MCU電影唔夠深度,不如講下點解無深度都吸引咁多人睇?

56 回覆
12 Like 32 Dislike
因為唔洗思考 簡單易明 生活壓力大 比錢買娛樂 開心就好
因為劇情好睇,娛樂性高,咁就夠
我要睇有深度嘅片就去搵oscar best picture nominees嚟睇喇,仲睇咩superhero movie
電影既本意之一就係娛樂,娛樂性高,觀眾有快感,享受其中,都係一套好戲。用有冇深度去評價一套戲係極之戇鳩

成日提住啲戲冇深度,結局要諗既戲先係好戲個啲人,十有八九都係睇好少戲,睇過下inception 就自以為自己好識睇戲有品味之流。
Dc咪又係得nolan batman有深度
其他撚有咩,mos bvs依d較到個畫面黑晒扮撚晒聖經畫面就叫深度?

以前舊超人同batman頭二集都無架啦咪一樣係經典
Dc狗先鍾意拎呢d野黎幫dc戲打飛機
套戲好睇,之後先再講深度
唔好睇既話半個鐘都可能已經訓著咗,仲講咩深度,用黎醫失眠就差唔多
李安版hulk就係咁
但dceu個d都係咩深度可言得畫面深
所以 Life of Pi都係咁,支持反對各佔一半。我覺畫面靚到飛起,但故事有啲長。
大把電影無深度啦
點解MCU無深度就係罪
Kpop夠多人聽
李安版 hulk 其實幾好睇
多人睇就叫有深度,咁AV都好有深度啦
因為呢個世界無深度既人佔大多數囉
睇戲都要深度?
明明好多戲就算無深度都要花好多心思先拍得好睇
唔明點解因爲「有深度」套戲就係高級啲
你自己講得出第三句即係你自己都有呢個價值觀
咩人睇咩戲, 一般人需要接收深度野既時間亦唔多, 除非係電影藝術/文本/鏡頭剪接拍攝手法狂熱者
所以爆谷片係最多人想睇
咩理論黎
我咁講係因為好多人都咁覺得而我係唔認同
爆谷片其實都好多位可以欣賞
剪接 音樂運用 劇情處理 細節位etc.
只係唔明點解啲人睇完啲所謂「有深度」既電影之後就踩爆谷片
我覺得有d人係強迫自己鍾意有深度嘅野
可以顯得冇咁膚淺
小朋友想突顯自己成熟緊係要令人明白自己品味係唔同d,即係中二病
根本要特登靠呢啲野要顯出自己無咁膚淺已經係膚淺既行為
你睇下出面有post歌頌bvs就知咩事啦,特登打千字文平反
其實你打得千字文己經證明垃圾啦,因為格硬要打搵野黎講其實天使得得b都可以打千字黎解釋
但你無辦法令觀眾一睇就明即垃圾,又唔見the dark knight需要用千字文平反
剪接 音樂運用 劇情處理 細節位etc.
「有深度」既電影再多樣劇情深度囉

電影係娛樂, 電影係藝術
多數人多數時間要既係娛樂唔係藝術, 所以爆谷片咪多人睇D, 最主幹既CG特技亦都好符合娛樂

咁藝術野係小眾架啦, 一般人無啦啦點會鑽咁深
因為咁就係深度
凡夫俗子睇唔明先會話唔好睇

黐線啦
根本深度本來就唔係必需
但冇探討人性黑暗面唔代表套戲内容空無一物
就係冇深度先多人睇
王晶多人睇定王家衛多人睇??
你講得岩

只係覺得啲人但唔需要因爲自己識睇有深度既戲就去貶低啲唔識睇或者無睇呢啲戲既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞