【香港電影考古】楚原叔70年代以後電影年表整理 + 嘗試搵出佢口中嗰幾部仆街片

312 回覆
662 Like 3 Dislike
咁有心機出文 ,唔留言支持下點得

90後表示細細個係睇真情嗰d大, 成日見佢出鏡, 把聲好中氣又易認, 首推真係卡啦屋企
幾欣慰,見到楚原叔仲咁精神,雖然冇咩睇過佢導既戲,但好鍾意佢既演出
wiki 話梅綺最後自己搞咗個新約教會,詳情都係要搵返書,因為嗰陣時呢啲香港小史都比較多版本
高汁
佢個配樂排場題材其實都唔錯,的確好新鮮,佢始終有劇情,唔係純風月片,應該歸做艷情片好啲
其實我大體都係跟住個wiki加下poster同比較可信source講,未必啱曬 真係要仔細睇的話就有排做,可以寫論文
最記得係佢創造咗香港第一個superhero,寶珠、南紅、謝賢嘅黑玫瑰,同果間機關屋。
1965 黑玫瑰、1966黑玫瑰與黑玫瑰 導演楚原
pish
https://tieba.baidu.com/p/2555285841?pn=0&

話說有一天,我正在廠棚拍戲的時候,突然方小姐找我,要我馬上去見她。當我一踏入她辦公室時,馬上聽到她的聲音:「楚原,你的『三少爺的劍』明天就拍完,後天開什麼新戲?」老天啊,我明天才拍完,後天緊接著又要開新戲--這回不要等九個月了。我回答說:「這幾個月我馬不停蹄地拍『白玉老虎』跟『三少爺的劍』,根本未替新戲作分場,怎麼開戲?」這回跟兩年前不同,兩年前是想拍拍不成,今天是非拍不可。

唔掂嘅時候,聽日開拍今日撕你張通告
掂嘅時候,聽日拍完後日就要開下一套

condom一樣
strong
其實佢比較賣座同流行度高嘅片始終集中係粵語片時代,例如:

1960 可憐天下父母心
1964 大丈夫日記上下集 (張英才版)
1965 黑玫瑰、1966 黑玫瑰對黑玫瑰
1967-68 玉女系列
1967玉女神偷(芳芳姐)、1968玉女痴情(寶珠姐)、1968玉女添丁(寶珠姐)

70年代開始有彩色片同武打題材,楚原叔都有跟到個潮流拍,但係起家就一定係國粵語片時代文藝片
因為嗰時啲電影公司都爭得好犀利,你一套戲唔掂就要即刻搵第二套上

邵氏後尾雄霸亞洲,主要因為導演演員多、戲種又闊,玩曬
左邊顧冠忠重好型
高質post!!
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20051217/5494245

蘋果日報2005年報到。

話時話香港50-70年代電影業d人個個型到仆街,男嘅油頭窄身衫跳chacha、女嘅omega頭跳agogo
好,有機會的話睇下先
70年代後的必睇電影可唔可以列埋
你唔推薦真係好難入手
如果有人想睇,我考慮下重post粵語片,甚至整理下其他早期香港電影導演嘅資料
其實呢個post都講咗

70年代楚原叔電影可以分幾種,武俠(大收)、文藝(無咁收得)、七十二家房客

愛奴真係好前衛,大家可以睇一睇,雖然露骨位而家睇落可能有啲奇怪,但係當時嚟講已經走到好前
推到比方逸華回魂
好有心機
上年路過新光戲院見有72家房客重上大銀幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞