【香港電影考古】楚原叔70年代以後電影年表整理 + 嘗試搵出佢口中嗰幾部仆街片

312 回覆
662 Like 3 Dislike
對楚原印象主要都係大頭綠衣鬥彊屍同大馬拿督,睇完金像獎先知佢做導演拍過咁多戲
Like
巴打好有心
我都對香港電影好有興趣奈何始終現代人都係止步於現代電影

有冇楚原叔必睇電影推介等大家了解下?
除了楚原叔電影外仲有冇香港必睇電影推薦?
同埋除左樓主推薦外奈何入手真係有d難度
可唔可以講下樓主你係點接觸同埋年輕新一代可以點接觸?
巴打好有心
樓主大學讀咩?
真係獲益良多
髮型又唔襯面型 面型又撞返身型
係撞到嘭嘭聲呀晶哥
巴打
唔知係咪關配音事
頭一次睇認唔到係佢
有心,幫推
pish
正評再推post
支持樓主
呢個作者資料有錯
辭郎洲並唔係楚原計算巿場錯誤而仆街之作
根據佢所講係奉邵逸夫之名拍出黎應酬潮州富豪

楚原自傳
https://tieba.baidu.com/p/2555285841?pn=0&

為潮州人拍戲曲片
話說有一天,邵先生歡宴潮州大亨,宴會之前,放映「流星蝴蝶劍」,那時邵老闆每年必定有兩個月每天輪流請客,今天上海大亨,明天廣東財主,後日是政府要員,有時傳播界的精英……等。亦即宴會之前必指定看一出當時邵先生認為最有娛樂性的電影(那年剛巧是「流星蝴蝶劍」),放映完畢,在席上來賓少不了禮貌地贊幾句。聽說當時有位大亨說:「戲好就好,不過為什麼邵先生不拍一部潮州片給我們潮州人看看。」邵先生馬上指著當時席上蕭南英小姐(是大陸著名潮劇演員,七○年代到香港定居)說:「我很多次請她,她都不肯,這不關我事。」而席上的蕭小姐當時根本不知楚原是誰。她只說好,如果你找「流星蝴蝶劍」的導演來拍,我馬上拍。
我通常開工都是穿背心、短褲,著膠鞋不穿襪子,因為廠棚裡超過一百二十度,你還想我穿什麼。那天我正如常地在一邊抹汗一邊工作,突然製片走來告訴我說老闆叫我馬上上別墅。
到了別墅我看到嘉賓滿堂,而我卻污糟得連坐都不敢坐(我相信當時一定會有幾個人不相信我就是楚原),跟著老闆問我要不要拍一部潮州戲曲片。我楞了一下;我本人是非常喜歡戲曲舞台劇(因為唱的都是詩或詞意境很美),於是我一口答應下來。但當賓客全散去的時候,我悄悄地告訴老闆說:「潮州戲曲一定不會賣座」。但老闆只笑笑,說:「幾十萬,讓他們高興高興吧。」就這樣為了讓那些潮州大亨高興高興,而我也很開心地拍了一部潮州戲曲片「辭郎州」。說實在的,上這戲拍得不錯,不過看戲曲片的觀眾太少了,賣座奇慘(九○年我亦拍過紅線女小姐的一部粵劇戲曲片「李香君」,也同樣收場)。
九十年代長大已經冇咩機會接觸呢堆片
上面話好收得嗰啲都冇睇過
感覺電視好少重播 同已經好少人提起
除非自己搵嚟睇
樓主有冇齊呢啲片嘅網站推介?
高質post 巴打小心啲大學生抄你份文當功課
i see

我其實都係跟住琴日立場新聞一篇嘢講,實際係點我要再搵書先得
我始終唔係太信得過鄰國啲網, 雖然巴打你呢條就應該都係堅料,多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞