(中二病+兵+後門狗+刷鞋仔)大唐毒撚

60 回覆
53 Like 4 Dislike

唐玄宗先天元年(712),有個毒撚出世。佢好細個就死左老母,由姑母撫養長大。細個多病呀佢,佢同皇帝講自己「少小多病,貧窮好學」。(《進封西嶽表》)係搏人同情定點,真係無人知。

多得香港垃圾教育制度,我地對古人既認知通常都停留喺好悶同埋好撚悶。跳出個框框睇,可能佢係一隻病嬌,好似佢自稱:

「七齡思即壯,開口詠鳳凰。九齡書大字,有作成一囊。」(〈壯遊〉)

嗱,七歲就識作詩,九歲學寫字,仲有可以裝滿一個背囊既作品。表面睇好似好勁,但係實際就唔係。用香港既情況黎睇,七歲係小學二年班、九歲係四年班。佢四年班先學寫字,好可能連弱能人士都不如。

去到十四五歲,佢既弱智程度加劇。佢自己話:

「憶年十五心尚孩,健如黃犢走復來。庭前八月棗栗熟,一日上樹能千回。」(〈百憂集行〉)

一日上樹能千回?連登仔單手游出公海啦。十五歲?MK妹做左人阿婆啦。嗱我地睇人寫野要細心。十五歲健如黃犢?你岩岩先話自己細個多病咋。

唔單止咁,我估喱種人無咩朋友。又係佢自己話:

「性豪業嗜酒,嫉惡懷剛腸。脫落小時輩,結交皆老蒼。」(〈壯遊〉)

十四五歲,開始扮大人,扮中意飲酒,係正常既。不過「嫉惡懷剛腸」,即係正義撚、報警撚啦,實在不可以饒恕。

我諗咁上下年紀既人,好可能集體杯葛佢,所以佢既朋友都係六七十路以上。

禍不單行,佢仲有少少中二。又係佢話:

「往昔十四五,出遊翰墨場。斯文崔(尚)魏(啟心)徒,以我似班(固)揚(雄)。」(〈壯遊〉)

讚佢既崔尚,係武則天久視二年(701)進士,大中大夫,行尚書祠部郎中。魏啟心,則係中宗神龍三年(707)進士。當時崔尚係鄭州刺史,魏啟心係豫州刺史。都唔算係細官啦。不過咁,喱件事有無令你諗起一個人?

張如城在2000年的廣東省吳川市中國五四青年運動節歌唱比賽,被中國市府人員邀請做表演嘉賓,獲市委書記和公安局長頒發《最佳榮譽獎》和《最佳勇氣獎》,被稱為「亞洲神童」及「亞洲最年輕音樂創作人」。

大唐鄭州刺史+豫州刺史 VS 本朝廣東省吳川市市委書記+公安局長

似班固、揚雄 VS「亞洲神童」、「亞洲最年輕音樂創作人」

你覺得邊個勁?好明顯,喺十五歲黎講,張如城完勝。
畀畀面,幫我刷下存在感,睇完就畀個正/負皮。

100%唔保證會寫完
留名
留名
成日見到你推po, 多謝你
自推一下
畀我推到第二頁
大唐毒撚.二.考試炒粉搵老豆,作詩無計問阿爺

先觀摩一下日本成人禮。

古代男性二十歲行冠禮,表示成人。大約喺開元十九年(731),二十歲既毒撚無野做開始做周圍去。

「浪跡於筆下豐草長林,實自弱冠之年。」(《進三大禮賦表》)

可以肯定既,係佢曾經去過吳越,仲差啲去埋日本:

東下姑蘇臺,已具浮海航。到今有遺恨,不得窮扶桑。
王謝風流遠,闔廬丘墓荒。劍池石壁仄,長洲荷芰香。
嵯峨閶門北,清廟映回塘。每趨吳太伯,撫事淚浪浪。
蒸魚聞匕首,除道哂要章。枕戈憶勾踐,渡浙想秦皇。
越女天下白,鑒湖五月涼。剡溪蘊秀異,欲罷不能忘。(〈壯遊〉)

姑蘇係現今蘇州,扶桑就即係日本啦。可以想像曾經有一班前往日本既船喺佢面前出現,但係佢無好好珍惜,等到失去既時候,先後悔莫及。

不過,佢唔去日本可能係要供樓呢。

至於闔廬丘、劍池、長洲、閶門、清廟,都不外乎係啲地方名,全部喺蘇州;吳太伯、專諸匕首、朱買臣除道,都係啲出自吳越既典故。我認為哩首詩既記事價值大於文學價值,所以都係唔多講啦。

-----

開元二十三年(735),二十四歲,喱一年佢離開吳越,去到東都洛陽參加進士考試。

年輕人總是天真,佢覺得自己同屈原、賈誼差唔多,至少都勁過曹植、劉楨。考試之前,梗係覺得自己勁。考試之後,就梗係收皮。

歸帆拂天姥,中歲貢舊鄉。氣劘屈賈壘,目短曹劉牆。
忤下考功第,獨辭京尹堂。(〈壯遊〉)

延申閱讀:〈高考放榜前後分析潮文〉

http://evchk.wikia.com/wiki/%E9%AB%98%E8%80%83%E6%94%BE%E6%A6%9C%E5%89%8D%E5%BE%8C%E5%88%86%E6%9E%90%E6%BD%AE%E6%96%87

無論點都好,嗰一年,佢考唔到。

-----

靠父幹,中國人玩左幾千年啦,你估而家先有?Come on James,唔好咁天真啦。考試失敗,佢繼續佢既trip。今次由洛陽向東行,即係齊、趙之旅(今山東河北)。

Why ?考試失敗,佢要搵Daddy抱抱呱。當時佢老豆喺兗州做司馬。(有無打三國志既讀者?洛陽向東進係陳留/ 許昌,曹操就係喺兗州起家。)

(Google search 返黎既兗州城)

犀利啦,哩隻野去到兗州,寫左首詩叫做〈登兗州城樓〉,好可能係佢人生第一首律詩。人地做人,可以靠父幹。哩條粉腸,作詩係靠爺幹。睇睇佢首詩:

〈登兗州城樓〉
東郡趨庭日,南樓縱目初。
浮雲連海岱,平野入青徐。
孤嶂秦碑在,荒城魯殿餘。
從來多古意,臨眺獨躊躇。

首聯點題,寫自己去到東郡,登上南樓睇風景。

第二句「縱目」引出頷聯、頸聯,即其眼前所見。

尾聯「躊躇」感懷,又由頸聯古蹟引出。

末句「臨眺」又與首句「縱目」相呼應。

哩啲咪叫章法囉。

不過,係抄佢阿爺既。睇睇佢阿爺首詩:

〈登襄陽樓〉
旅客三秋至,層城四望開。
楚山橫地出,漢水接天回。
冠蓋非新里,章華即舊臺。
習池風景異,歸路滿塵埃。

對照兩首詩既結構,阿爺首聯點題登樓,個孫又係咁做。

阿爺用「四望」,引出中間兩聯景物;而個孫則照辦煮碗用「縱目」。

阿爺中間兩聯寫景,個孫又係。

阿爺頷聯寫自然景物,頸聯寫古蹟,個孫又係。

阿爺頷聯用長鏡頭寫大景、遠景,頸聯用短鏡頭寫小景、近景。個孫又係。

只係尾聯少少唔同。阿爺話「風景異」抒發物在人非之感,而個孫就直接話「臨眺獨躊躇」。

-----

又話自己同屈原、賈誼同級既?

毒撚廿四歲人成就列表:

(1) 問屋企攞錢去旅行
(2) 去唔成日本
(3) 公開試失敗
(4) 讀書唔得,投靠老豆
(5) 學人寫詩,執阿爺口水尾
終於見到post2
有埋圖
留名

巴打用另一個角度寫大詩人
有趣,期待後文!
不過似乎有排寫
幾有心機
寫到2046
推一下
留名
來啦
Push
喱個禮拜無,下個禮拜先。等唔到就叫次雞

https://lihkg.com/thread/516629/page/8
推一下姐,無文既
哩個禮拜會出一篇
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞