(中二病+兵+後門狗+刷鞋仔)大唐毒撚

60 回覆
53 Like 4 Dislike
lm
屌你老味好撚正
留明
笑死
大唐毒撚.三.我要玩到30歲!

射飛曾縱鞚,引臂落鶖鶬。佢係一個神射手。

上回提到,二十四歲既毒撚公開試失敗之後,開始佢既頹廢人生。正常人既gap year 都係一年,多既就兩年。佢就……

哩啲叫:呼鷹皂櫪林,逐獸雲雪岡。source:mon hunt

放蕩齊趙間,裘馬頗清狂。春歌叢臺[1]上,冬獵青丘[2]旁。
呼鷹皂櫪林[3],逐獸雲雪岡[4]。射飛[5]曾縱鞚[6],引臂落鶖鶬。
蘇侯[7]據鞍喜,忽如攜葛強[8]。快意八九年,西歸到咸陽。 《壯遊》

[1] 叢臺:於河北邯鄲內
[2] 青丘:山東地方
[3]、[4] :齊地名
[5]、[6]:射飛鳥、縱馬
[7] :蘇源明。路人甲,下場係餓死
[8] :葛強,晉代將領

首詩大概係講佢春天唱歌、冬天狩獵,成日踐踏花花草草,追殺弱小動物。不過,快意八九年,又係假既。玩左大約六、七年啦,去到三十歲左右,齊、趙既自然環境就被佢破壞哂。
岩岩講過,毒撚去過好多唔同地方,殺害左好多小動物。喱個過程奠定左佢寫物寫景既基礎。講埋喱首:

〈望嶽〉
岱宗夫如何?齊魯青未了。
造化鍾神秀,陰陽割昏曉。
盪胸生層雲,決眥入歸鳥。
會當凌絕頂,一覽眾山小。

中學讀哩首詩,覺得首聯好霸氣。

岱宗,即係泰山。但係唔講泰山,用別名。

岱,即係山。宗,即係最大嗰個。

泰山背後既意蘊係咩?秦始、漢武封禪既地方,夠唔夠大?

羅嘉良做秦始皇無得頂。

齊魯,即係山東。青未了,睇到最盡,全部都係青色。

唔同你講幾大,佢同你講全部都係青色,由齊到魯睇到盡,都係泰山既青色,夠大未?

「岱宗夫如何?齊魯青未了。」

即係:「知唔知咩叫山中霸皇呀?大到你睇唔哂呀,全部都係綠色呀,睇到幾遠都係綠色呀」

(有無去過santorini 既讀者?當我睇見愛琴海同愛琴海的天空時,海天交融無盡既藍色令我領略到咩叫「未了」。)

以上人士既綠色可能大過泰山。

頜聯學習下煉字。「造化鍾神秀,陰陽割昏曉。」

鍾,解「倒落去」,聚集。泰山靚成點?靚到好似倒落去咁。

割,解分開。仲有幾誇張?日落既時候,一邊光、一邊暗。
最後兩聯:「盪胸生層雲,決眥入歸鳥。會當凌絕頂,一覽眾山小。」

望住一片片白雲在天上舒卷,又有飛鳥乘著暮色歸巢,令我好想上山頂睇下,世界係幾咁渺少。

你覺唔覺得有唔妥?
你覺唔覺得有唔妥?
你覺唔覺得有唔妥?

屌你老母!「會當凌絕頂」,原來你無上過泰山?

個人認為全詩中,「盪胸生層雲,決眥入歸鳥」比較遜色,原因係佢ff 出黎。
講多首。

真係唔好意思。毒撚憂國憂民既蓋棺論定,只係中學教育送畀你既偏見。事實上,佢30歲前,周圍去旅行,周圍開party,國家大事,都係等國家仆街再算啦。以下喱首詩,同樣係齊、趙之旅途中寫既:

〈夜宴左氏莊〉
林風纖月落,衣露淨琴張。
暗水流花徑,春星帶草堂。
檢書燒燭短,看劍引杯長。
詩罷聞吳詠,扁舟意不忘。

請幻想:
微微既林風吹拂,吹送著微微帶有草木滋潤的空氣。彎彎既新月慢慢落下,隨著春夜的露水逐漸凝固,開展了琴聲。
小溪流水落花,春星熣爛,天上人間。

轉入去左氏莊,一班人讀書飲酒,就要襯喱個時候。忽然聽到有人用吳音吟詠,又勾起幾年前泛舟江南的回憶。唉,我又想去江南旅行。

---

就係咁,佢30歲。下一集佢就將會轉向人生既新污點。面臨被杯葛同鄙視既人生。

如果我會寫的話。
pish
排版會唔會唔好睇?
定係無人睇?
好咗
留名等開估

雖然Google十成會即刻揾到,不過都係等樓主揭盅過癮過癮
好奇一問,巴打係真唔知定假唔知?
真唔知,本身唔好文學,見你角度有趣行入嚟望吓
屌mon hunt張圖我笑到仆街
原來巴打有第二個post
我唔當哩個post 係文學post

我當係人物傳記,我希望佢做返一個人
得閒推下啦
等你開估,唔好爛尾搞到我要自己Google

我想睇佢人生幾苦法
自推一下
哩一兩日會有新文

大唐毒撚.四.刷鞋之路開始

仆街毒撚廢到35歲,終於做返一次正經野 — — 到長安參加招賢考試。

之前講左,毒撚自以為有才華,喺文壇又小有名氣,所以非常自信自負。 雖然曾經科舉失敗,但佢咁厚面皮,其實無事。佢周圍旅行,浪費生命。直至到長安之後……

天寶五年(746),三十五歲既毒撚去到京城長安,就係為左參加下一年(747)既招賢考試。招賢考試,即係「制舉」,同普通科舉考試唔同。唐朝廷之所以安排哩種考試,原因「原本」係因為正常科舉考試唔可以選拔出全部人才,而通過喱種特別考試,就可以選拔遺漏既人才。

一早講左,毒撚覺得自己係人中之龍。佢話:

自謂頗挺出,立登要路津。致君堯舜上,再使風俗淳。(〈奉贈韋左丞丈二十二韻〉)

姐係話,佢覺得自己有大賓呀,要凸出黎阻住條路,要嚇窒個皇帝。

佢要改變世界!!!

不過,中國人做野,識人好過識字。

考試以外,毒撚周圍刷鞋R friend子,就係為左R 官做。毒撚刷過汝陽郡王李璡既鞋。(玄宗長兄李憲之子)(〈贈特進汝陽王二十韻〉)

之後又搵駙馬鄭潛曜(娶玄宗皇甫淑妃之女)(〈鄭駙馬宅宴洞中〉),仲為皇甫淑妃寫墓誌銘。

總之毒撚就周圍做契弟。佢覺得自己好快會威啦,疊馬啦,做大佬啦。
喺哩段自我澎脹、自我ff既過程中,佢寫左以下哩首詩。

〈飲中八仙歌〉
知章騎馬似乘船,眼花落井水底眠。
汝陽三鬥始朝天,道逢麴車口流涎,恨不移封向酒泉。
左相日興費萬錢,飲如長鯨吸百川,銜杯樂聖稱避賢。
宗之瀟灑美少年,舉觴白眼望青天,皎如玉樹臨風前。
蘇晉長齋繡佛前,醉中往往愛逃禪。
李白斗酒詩百篇,長安市上酒家眠,天子呼來不上船,自稱臣是酒中仙。
張旭三杯草聖傳,脫帽露頂王公前,揮毫落紙如雲煙。
焦遂五斗方卓然,高談雄辯驚四筵。

史兄〈失身夜酒精FAQ〉講過:想醉既人就會醉。唔想醉既人就唔會醉。

哩首詩寫左八個人既醉態,醉態各不相同,但有個共同點,就係「仙」。

普通人都會醉酒,凌晨MK 尖咀老蘭嘔緊嗰啲叫酒鬼,唔係酒仙。酒仙同酒鬼有咩分別?酒鬼既醉,只係生理上既醉。至於酒仙的醉,喺生理以外,仲有精神內涵與深度。

真正的 雅人高士往往有超脫的情懷,有自己的理想世界,但立身處世不能不受世俗約束。因此,理想和俗世往往並不和諧,甚至對立。在俗世中,高士常常受到壓抑,無疑是痛苦的。而酒就是一種媒介,令人暫時解除了理智的約束,讓人的性情能夠盡情流露,暫時忘掉塵世的羈絆與痛苦。

沉醉是一種解脫,令人暫時擺脫世俗拘束。所以汝陽王可以醉中見天子,李白可以不上船,張旭可以脫帽露頂王公前。對於文人而言,沉醉可以解除理智與法則的束縛,呈現出藝術非理性、自由的一面。

全詩寫八個人,有一人二句,有一人三句、有四句。句數上不整齊,形式上散漫,押韻也不守規矩。但其實是有意如此。因為整齊、規矩代表清醒理智,而醉態恰恰相反。在描寫八人的醉態以外,詩歌也在形式上以醉態呈現。也就是說這首詩用「醉筆」寫「醉態」。通過這種隨意的形式,造成形式上的不平衡感,使詩的形式,也成為了醉的一部分。

換言之,這是一首裡裡外外,完完全全的醉詩。
但係…咪住!!!
咪住!!!
咪住!!!

讀書要用腦諗諗

李璡係王爺。

賀知章、李適之係丞相。

崔宗之封齊國公,係天下有名美男子

蘇晉係著名佛教徒,做過吏部侍郎。

李白係當時最著名詩人,威到醉酒見天子,仲聽講叫楊貴妃磨墨,高力士脫靴。

張旭係書法家,係草書之聖。

焦遂,後世記載稀少,但同上面班人相提並論,都唔慌少野。

(著名組合 ekids)

唔知你知唔知,「飲中八仙」,係一個「朵」黎。同F4、慈雲山十三太保、四大天王一樣。當時唐朝人就係咁統稱佢地八個。見范傳正所撰《唐左拾遺翰林學士李公新墓碑銘并序》:

時人又以公(李白)及賀監、汝陽王、崔宗之、裴周南等八人為酒中八仙,朝列賦謫仙歌百餘首。

即係話當時有成百幾首〈八仙歌〉,歌頌佢地。而毒撚哩首,只係其中一首。

咁即係跟風啦!

又同人認親認戚啦!

哩條仆街係唔會放棄曝光既機會。

刷鞋仔,哩度無你既事,同我返出去!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞