[多圖]想養隻流浪狗,有咩要準備?

62 回覆
42 Like 2 Dislike
代佢多謝你
但係我唔知點帶佢返公司好,驚佢會驚同咬人
雖然唔痛
同埋帶左佢返公司點可以令佢唔走?
用條鐵鍊鎖佢幾日
之黎多d帶佢去散步咁樣得唔得?

有幾多時間散步先?
但係我唔知點帶佢返公司好,驚佢會驚同咬人
雖然唔痛
同埋帶左佢返公司點可以令佢唔走?
用條鐵鍊鎖佢幾日
之黎多d帶佢去散步咁樣得唔得?

有幾多時間散步先?

Lunch食飽或者收左工咪帶佢出去行下囉
反正我好多時候都同公司附近d倉狗玩一輪先真係走
等佢習慣左同附近d狗fd左之後就放養狀態,我公司係山腰,大把地方比佢癲
尋日問左老細,佢話是但
但我今日去問左地盤個呀頭,佢話有個工人想拎返屋企養
我要再問清楚d先
如果佢有個家就緊係比人養會好d啦

係咪唐狗天生咁痴人同咁乖嫁

好乖
岩岩睇到有個post話個大陸人監生碌熟隻狗
之後隻狗走佬 個大陸佬叫佢出黎
佢就乖乖地出返黎
好想喊
洗鬼要狗屋咩,佢去到你屋企自然會揀靚位(sofa)
狗糧可揀乾糧/狗用生肉
前者貴極有限,後者處理上(解凍/腥)較煩,但隻狗會科d 少d脂肪

除非餵藥,否則不用買罐頭
狗糧可揀乾糧/狗用生肉
前者貴極有限,後者處理上(解凍/腥)較煩,但隻狗會科d 少d脂肪

爸打我放係公司養啊,拎唔到返屋企
狗糧可揀乾糧/狗用生肉

爸打我放係公司養啊,拎唔到返屋企

其實你教識佢屙屎屙尿,應該好多人都唔介意,當有隻看門狗撚下

佢屙完第一次尿,你唔好即清理,你搵塊狗尿片/報紙印一印,然後將印有尿ge尿片擺係你想佢如廁的地方,再帶佢去逼佢聞下,佢熟路之後就會好快學識去果度屙

但真係唔洗狗屋,狗床/sofa就岩架喇,冇狗鍾意困自己係窄位
你條褲好柒
陪佢流浪
巴打好型 我指愛心方面
好心有好報樓主
要做嘅好似俾上面講哂,唯有留名支持下
留名支持
支持
唐狗通常都好乖
已愛上樓主

我都係
支持樓豬
個地盤終於完左
判頭同我傾完次後決定佢繼續做吉祥物
H仔佢而家跟大隊一齊去左新地盤
岩岩去到睇佢佢都仲係活躍到傻

一出閘既時候應聲彈出

喂你望下我啦

屌你係樓豬啊! 衝啊!
姐係宜家冇拎番公司養了?
清水灣?
姐係宜家冇拎番公司養了?

無拎喇,初初原意都係驚地盤完左佢無人要先諗拎返公司養,而家判頭肯同佢一齊闖蕩江湖,唔洗訓街定期有野食唔會比人捉走,咁就唔拎返去喇
點解唔帶佢走? 流浪其實好危險

其實我拎返公司都係同一條件嫁炸,都係放養
不過叫做有個地方比佢訓咁樣樣
而家係地盤其實都係一樣
清水灣?

驚自爆唔答
地點無意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞