[多圖]想養隻流浪狗,有咩要準備?

62 回覆
42 Like 2 Dislike
話說我公司個地盤早幾個月有隻流浪狗仔自來左
而家個地盤就快完,好驚佢會變返流浪狗/比人食左/殺害動物協會黎槍殺佢
想捉佢返公司養,想問下我應該要準備d咩
地盤d人有keep住餵佢,佢當左地盤係佢既屋企
點先可以捉佢又令佢適應返我公司個環境唔會走唔會驚當我係新主人?

大家如果覺得我唔岩唔應該理佢既話麻煩唔好屌得咁大力
最緊要帶得佢走就要負責任
ching好波
叫納納超渡佢
最緊要帶得佢走就要負責任
ching好波

公司有愛心呀姐做左十幾年
隨時養到佢壽終正寢都唔會走
我走都有人繼續養
正經答你,首先,估你唔會帶番屋企,同佢捉蚤,滴frontline,包括耳仔,比個室內位夜晚訓,免費絕育
留名
好得意
正經答你,首先,估你唔會帶番屋企,同佢捉蚤,滴frontline,包括耳仔,比個室內位夜晚訓,免費絕育

捉蚤絕育晶片果d無問題,我全包
室內既話我用木板dup間屋仔比佢得唔得,最多我整埋門同埋保溫丫

室內既話我用木板dup間屋仔比佢得唔得,最多我整埋門同埋保溫丫

俾d毛巾佢保暖 樓主好有愛心
餵野食 同佢走動多D 多d抽下佢水
帶左佢睇獸醫生檢查同打針先,仲有攞狗牌
對佢好啲 佢好得意 巴打做得好

食物方面,平嘅可以比飯頭飯尾,不過要預左以後年紀大左一定多病痛同早死,有d budget可以比天然糧,冇防腐劑,要小心keep.大約每月食一千左右,例如fromm,
但係我唔知點帶佢返公司好,驚佢會驚同咬人
雖然唔痛
同埋帶左佢返公司點可以令佢唔走?
用條鐵鍊鎖佢幾日
之黎多d帶佢去散步咁樣得唔得?

整屋仔不如淘張狗床
順便可以買埋玩具比佢咬下
拎返屋企覺得會好d 有屋企温暖
btw 樓主有愛心

無可能拎返屋企
公司咪仲好,有咁多人陪佢玩

整屋仔不如淘張狗床
順便可以買埋玩具比佢咬下

呢樣等我拎左返黎先再慢慢諗
但係我唔知點帶佢返公司好,驚佢會驚同咬人
雖然唔痛
同埋帶左佢返公司點可以令佢唔走?
用條鐵鍊鎖佢幾日
之黎多d帶佢去散步咁樣得唔得?

室外無可避免放養模式,所以建議你比佢入屋
尋日問左老細,佢話是但
但我今日去問左地盤個呀頭,佢話有個工人想拎返屋企養
我要再問清楚d先
如果佢有個家就緊係比人養會好d啦

係咪唐狗天生咁痴人同咁乖嫁
已愛上樓主
好得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞