學車中伏經歷

104 回覆
13 Like 2 Dislike
跟A1駕駛學校

中哂伏 鑊鑊新鮮鑊鑊甘

以下長文

早排報左名跟呢間野學車
係網上報左名比埋錢
但係佢要我去番深水埗搞手續 (咁我洗乜網上報名)
去到佢話: 師傅放緊大假,過2個星期先可以開始(我心諗: 咁大間野得一個教車師傅?)
又話有咩野直接同師傅講得,唔洗打番黎
咁算啦,比左錢都係要照學,個陣已經覺得中中地伏,D reception 態度都已經咁差。

到岩岩學既時候都OK既,係覺得佢好煩
“行啦”(一踩油門)”收油啦”,但上多一兩堂就開始黎料

有次佢上堂既時候話我下堂得既話,早少少黎跟車學下野,到左call佢。
咁結果我真係跟佢叫我個時間到,之後打比佢,好喇,佢聽電話:”有咩事呀同學,我宜家教緊車,有咩野wtsapp我” 就收左線,咁我就wtsapp佢話我到左啦,結果無出現到,on99咁係地鐵站出口等左9個字。

之後個堂約好時間學車,經過上次既教訓之後,我就諗住CONFIRM左先,唔係到時真係白去。咁我學5點,我由10點開始CALL佢 直到3點都有打電話,打左五,六次,wtsapp都有幾次,無上線無聽電話,咁我心諗佢都係唔記得左架喇,條友又住大陸既,唔知佢有無黎香港,咁就無出到去。 點知到5點佢打黎問我係邊,又話教緊車唔得閒睇,睇得黎撞左咁話,但明明平時上堂睇住佢聽電話既。

再之後個堂話上考試埸地睇,但我係成堂無坐過個司機位。
佢就咁行條路,提我注意乜野,咁就計我2堂錢。呢D我坐後座都得啦,擺到明昆9人水

有次又打黎叫我搵埋另一個同學一齊黎上堂
之前有一齊上過一次但唔識既
我: 下,我無佢資料架喎
佢: 個次你地一齊走無交換電話架咩
我: 無呀
跟住佢就講一大輪咩可能第日做生意,要把握下機會之類既廢話

個人既駕駛態度都好有問題,人地一禁喇叭佢就會話:”催我?咁我慢D囉” 跟住就慢駛
而且講野語帶恐嚇:
”上次有個女學生上黎話佢係消費者喎,咁我叫佢唔好黎喇,我又唔洗見到佢,佢又唔洗見到我”

約時間學車個D都係佢老婆同佢搞 問佢約左乜乜時間咁樣 佢就話
”呢D約時間我老婆搞架,唔好搞我喇,咁煩,我不如番去揸番拖頭好過。”
“D時間唔好同我計都咁足喇,我都蝕比你,你要認真我仲認真”

完全中哂大伏 奉勸咁多位千祈唔好揀呢間咁既垃圾
咁cheap既
師傅資料:
姓黃
車牌 RF字頭
報得A1不如報港駕
我都係跟a1 但個師傅好好又幾好傾 考個日早左成個鐘同我行條路+練掉頭泊位 無咩呃鐘 其實睇手神 同埋打去a1轉師傅啦巴打
利申:自己柒3月要重考 但個師傅放假所以決定跟出面師傅
報得A1不如報港駕

a1平好多 我學左20節連所有野都係洗左7000
我有朋友跟駕駛學院都出事 係中期換左師傅先冇事

我果陣係自己搵師傅 1 take pass
我有朋友跟駕駛學院都出事 係中期換左師傅先冇事

我果陣係自己搵師傅 1 take pass

所以根本睇揾唔揾到一個好師傳教,我元駕個師傳好好,姓黎嘅
真係撞手神,你咁都忍左佢幾堂
我第一堂已經坐緊司機位
宜家無係個度學
係覺得呢個人態度好差 條氣唔順
做個教車師傅做到咁大支野
我第一堂已經坐緊司機位

之前每一堂都有揸既 但就係臨考前個一堂無坐過司機位
我第一堂已經坐緊司機位

之前每一堂都有揸既 但就係臨考前個一堂無坐過司機位

同埋都係見佢7次度
去到第4次我就發現奶野
咁諗住差幾堂就忍埋佢
點知愈黎愈過份
我都係A1
個師傅都叫不過不失 係有野學到 但佢有陣真係好尻
上左兩堂
成日屌鳩我一佢上堂跟本無講既野
第二堂我渣既時候 架車行得有d靠向右面
老實講我認我唔識睇係我問題
我問師傅 點先可以預番架車行係條線中間 唔洗係行車線偏右
佢答我:靠左D囉!靠左d咪無咁右
基本上問親佢問題麵九唔搭八 我次次上完都廢事問佢 自己Google/問下有渣車既親戚算
我都係A1
上左兩堂
基本上問親佢問題麵九唔搭八 我次次上完都廢事問佢 自己Google/問下有渣車既親戚算

好多都識揸唔識教
仲可以收咁貴
全靠當年負碌抽中個教車牌
官塘駕駛學院,堂堂唔同師傅,1take pass
其實跟車坐係隔離先係學到最多野
我都係A1
上左兩堂

唔爭氣咁笑左
其實跟車坐係隔離先係學到最多野

但跟車係唔洗錢架嘛 宜家照計堂
我都係A1
上左兩堂

好多都識揸唔識教
仲可以收咁貴

正是 成2百幾蚊45分鐘真係貴撚過大學生幫人補習
大學沙紙都叫考番黎 師傅牌就抽既
帶出就係學車真係貴得過份 仲要比d唔識教人既師傅黎教好似掉緊錢落海
之前師傅落堂會比我坐後面跟車學野免費

已上岸
跟個老野學車

轉灣控我軑盤,無教過死車要點做
考斜路泊車但無練過斜路泊 永遠係平路教
泊車教我扭死軑 點知一考果陣個考官講明唔準扭死軑
第1次2 part肥晒 即刻屌9個老野再轉師傅 上第一堂比個新師傅話我好多野都無做到 我先知條撚樣無教過最後輕鬆pass
跟個老野學車

第1次2 part肥晒 即刻屌9個老野再轉師傅 上第一堂比個新師傅話我好多野都無做到 我先知條撚樣無教過最後輕鬆pass

http://www.drivingmaster.com.hk/
就係依個
之前師傅落堂會比我坐後面跟車學野免費

已上岸

我講a1呢個都會
但其實應該好多都得
聽講駕院都有咁既制度
我都係A1
上左兩堂

好多都識揸唔識教
仲可以收咁貴

正是 成2百幾蚊45分鐘真係貴撚過大學生幫人補習
大學沙紙都叫考番黎 師傅牌就抽既
帶出就係學車真係貴得過份 仲要比d唔識教人既師傅黎教好似掉緊錢落海

做老師都有實習啦
教車就識揸就有得抽

政府幾時再開比人考師傅牌
咁呢班友先會唔收咁貴
跟個老野學車

我果陣考泊車停定扭盡軚先泊嫁喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞