F1 2018 澳洲站 討論區 (2)

575 回覆
4 Like 38 Dislike
依家mguk mguh對街車都冇幫助
mguk係動力回收叉電 宜家d電動車都應該有
mguh回收turbo熱能 街車真係唔會用 power generated又少 所以之後連f1都cut埋
MGUH 先係發電大戶
以前KERS(類似MGUK)一圈發既電夠用8秒
宜家MGUH+K成套野夠用30秒

Benz PU上年Dyno 做到50% fuel efficiency
今年佢哋既目標係落track 都做到
簡直屌打混能既街車
O yeah, my bad... 想打MGU-H.. 打錯MGU-K...
自膠
依家既HYBRID...就係由KERS到變出黎啦...
就係之後發覺原來Heat energy 可以仲多, 先develop 上去..

但街車, 之前有巴打都有講, 佢個brake點會去到成千度...得果DD.. 點夠..
所以mgu-h係量產先冇撚用咋MA..

不過之前mercedes 有架project 1? sths like that..就用左依家依副PU去做..
好勁..
吸金都好勁..
大頭同motorsport.com 做promote
入alonso2018 promote code 送3個月prime
mgu h 唔喺用turbine黎recover exhaust gas既熱能咩?
一黎重,二黎即使要counter turbo lag都有twin turbo幫手,三黎對排氣量細,經常喺低轉速運作嘅車效率唔高,所以冇乜必要裝 更何況未來電動車全面進場,冇必要投放大量資源落ice
Sor, 我講果個又係MGU-K..
https://www.motorsport.com/f1/news/technique-the-mgu-k-and-mgu-h-explained-791187/amp/
條link解釋咗 MGU-H 同 MGU-K 係咩

我諗開頭會將 mgu-h 裝落個偈到都係計過個power/weight ratio 先決定加嘅,如果裝完無着數嘅話benz都唔會咁大力推呢副偈做呢幾年嘅標準

twin-turbo 係可以 counter turbo lag,但 mgu h 個作用係直頭加速個 turbo,消滅 turbo lag,同埋我印象中除咗 benz 之外無其他廠無 twin-turbo
真係為大排量或者高轉速嘅車用,個 turbo lag 係靠 mguh 去解決

mguh 又唔係完全無用嘅 啲商用車咁大排量個排氣管收窄啲肯定推得郁個 mguh。
同埋都要睇你將個 mguh 做到幾大嘅姐,如果做得夠細嘅話1L 5000轉嘅車都用到掛
喂喂喂我係講緊MGU-H 街車個exhaust 邊有咁高溫俾佢recycle 番d residue heat (energy) 咋喎
我由頭到尾冇講到brake disc temp
點都收到啲energy係值唔值得咁做姐
套野簡單啲黎講都係將原本俾compresser既動能偷少少黎發電
重點係收番黎既energy (即係賺左既mpg) 維唔維倒呢套野既額外equipment cost 同maintainance 成本皮姐
套system個重量都收左油耗效率皮
首先要有英國車廠先

唔通Alexander Dennis 出黎攪廠隊咩
香港巴士同英國巴士都用美國同德國偈
威記自從無左BMW就一路衰
馬sir贏過車
我拎過pole
不過拎唔到po
有pole 但。。。
學野啦
longest duration between pole and podium呀
球至個冠軍真係
巴士偈仲有瑞典

Any肥,我估AM係有心想2021年提供引擎嘅,不過就要睇新spec過唔過到班大廠嘅意見
依家Toto wolf n Sergio Marchionne 連成一線咁..
睇下ross brawn 點搞... 如果MGU-H 仲係到..應該好多廠都唔會JOIN
富二代話 而家既威記 係度吊命
話部車無力水,成日over heat
佢都唔係點幫到成Team人
點去Develop部車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞