[只益連登仔] 完美無缺美國森林超平3M除鉛濾水器安裝法

179 回覆
128 Like 11 Dislike
巴打,你介唔介意我用你既資訊大量買貨係香港賣呢隻產品

我發覺都幾有市場

如果你都想一齊發下圍歡迎PM
我都想,邊有咁大隻蛤乸隨街跳
無錢買濾水器唯有飲鉛水
[member]
首先吸引下大家先,裝咗濾水器之後水嘅味道係明顯唔同,除咗無曬氯氣味,味道仲會更近似蒸餾水
同埋洗碗後明顯少好多因為雜質結晶化後形成嘅水漬
依家我都直接開水喉就飲,好撚方便

話說三個月前我已經分享過3M嘅鋅盤底除鉛濾水器好抵買,只係港紙四百蚊到
https://lihkg.com/thread/513253
香港類似嘅個隻AP Easy complete,唔單止幾乎四倍價,濾水量同出水速度都只有一半,絕對係搵笨柒
問題係要點樣將美國個隻裝落香港嘅水喉上,當時我提供咗淘寶嘅中荷快接轉接頭作為解決方案
咁我都知連登仔見到大陸嘢一定唔高興架啦,咁我真係唔識吖嘛
係估唔到有盲毛屌我買大陸濾水器姐,真係忽忽地

咁我一直都想換走埋嗰轉接頭,想條水路完美走紅
話說有日行經百老匯,見到擺咗枝AP Easy complete係到
正當我諗緊乜碌濾芯仲幼過我條撚,食水真係深到仆街時,我忽然靈機一觸,衝埋去睇佢條膠喉上面嘅printing
John Guest,得米啦,3M用得嘅一定唔會差
返屋企一search,果不其然,係立於英國嘅國際規模水喉氣喉快接件生產商,質量之高甚至被用係法拉利嘅跑車入面
剩低嘅問題就只係點買到,同買邊隻

佢旗下products幾廿萬款,咁search完一大輪做咗一大堆功課,直接講結論
amazon就無架啦,除非你買一大包
要散買就要去美國專賣濾水器產品嘅網店,我就係isopure water買嘅
https://www.isopurewater.com/John-Guest-CI321214S-Faucet-Connector-38-Tube-X-12-BSP-Gray_p_780.html
上面呢隻就係我買個隻,3分(3/8" Tube)快接膠喉轉4分英式閪頭(1/2" BSP Female)
如果你認真睇嘅話會發現仲有一隻PI系列都可以,PI就再結實啲,可以用埋係氣喉
https://www.isopurewater.com/John-Guest-PI451214FS-Female-Connector-38-Tube-X-12-Flat-BSPT-Gray-_p_10272.html
不過我無需要就買咗平啲嘅CI系列,兩個,一個駁出水位一個駁水龍頭
然後順便買埋5呎嘅john guest 3分膠管做後備,唔買都得,3M送個條膠喉本身已經係john guest靚嘢

咁因為呢啲舖都無得國際運送,有都一定天價,所以就用集運
我自己用buyandship,咩都好,運到黎香港就得
舊嗰枝濾芯用多三個月都要換,就係amazon買多碌新濾芯,一碌都只係40美金,真係抵玩到仆街
轉接頭加埋濾水器同集運都只係500港紙多啲,依然係香港傻仔價嘅三分一
我而家成個出水路就係JG頭 -> JG喉 -> 3M filter -> JG喉 -> JG頭 -> American Standard水龍頭
完美走紅

下面出圖

呢兩舊就係個轉接頭

同中荷快接嘅轉接頭比較,左邊灰色係john guest,右邊係中荷
造功係好啲,同埋拎起上手都重啲

呢個係入出水位駁好之後嘅樣

出水條管駁去濾水器入水,濾水器出水再駁去水龍頭入水位

水龍頭入水位駁好之後嘅樣
成個駁法係咁

新嘅濾芯,盲撚們望下右上角,3 Fucking M

膠喉唔出圖啦,就一條膠,同中荷比內壁厚啲同埋有彈性啲

戴定頭盔先,我只係分享自己經驗,絕非專家
有問題可以問,唔保證一定識,搞之前自己都要做功課,唔保證成功
以上所有都係自己上網搵咗好多料做咗好多功課
水喉嘅接口標準,John Guest邊隻產品啱用有咩分別,NSF又搵咗一大輪
真係誠心分享,只益連登仔,齊齊飲乾淨水
[/membe]
真係多謝巴打好介紹!
因為我裝獨立龍頭比個filter, 想問個冷水出水位加舊分叉,再由個分叉裝個4分閪頭轉3/8 speedfit connector 駁tube入filter就得?

個分叉一般係咪英制四分外牙?
Amazon今日做特價成套單價平過淨換濾芯
(運費另計)
可惜早幾日order左
巴打用呢隻瀘水器會唔就咁飲?定都係再煲
Thanks bro 等我同屋企人商量下先 有時屋企冇水要等滾水凍真係等到2046
個濾水器嘅喉全部3分(3/8) , 要買4分頭嚟轉接
請問兩邊應該買邊隻公邊隻毑?
我用緊AMAZON dws1000
香港要4K

BLACKFRIDAY 好平
而家就算每兩年買兩SETS 補充
平均都係600蚊一SETS (兩支)
用一年
其實水壓唔高都無咩大問題
一般都係食個時先用,例如煲水、洗菜、洗生果、煮野食
洗碗就唔洗啦
巴打好心機
我想問如果我本身用緊 easy complete 連原裝 3M 水龍頭,點樣可以換到你介紹的個支蕊?我唔介意出水量,只係覺得支蕊俾香港3M代理搵老襯。
lm
我盤底曲尺制係出3/8
去咗五金鋪都搵唔到可以裝到呢個嘅頭, 想問amazon 或者咩地方有
巴打有冇得代買個轉接頭, 買完返嚟係差兩個轉接頭所以裝唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞