我喺沙漠度墜咗機,之後就遇到佢......

84 回覆
51 Like 7 Dislike

多謝你成日都幫我推

快啲出文

第五日,真係又要多謝隻綿羊,我又知道多咗更多小王子嘅祕密。佢好似已經沉思咗好耐之後,無啦啦好九唔搭八咁問我:

「如果隻綿羊係食灌木嘅話,咁佢都會食花嘅?」
「綿羊會食曬佢見到嘅嘢。」
「連有勒嘅花都會食?」
「係,有勒嘅都會。」
「啲勒呢,係有咩用㗎?」

呢樣嘢我唔知道。我好忙咁喺度嘗試擰開副偈入面一粒好緊嘅螺絲。我開始發現啲嘢壞得好嚴重,咁樣搞到我好擔心。而我最擔心嘅係已經冇乜飲用水。

「啲勒係有咩用㗎?」

小王子問咗嘅問題,佢係永遠都唔會放棄。粒螺絲搞到我唔係幾耐煩,我就是但答啲野:
「啲勒呢,其實冇用嘅,只係啲花想整估你架啫!」
「噢!」

但係靜咗一靜之後,佢好大怨氣咁對住我話:
「我唔信你呀!啲花係好柔弱㗎。佢地好天真㗎。佢哋會令自己放心,佢哋會覺得佢哋嘅勒係嚇到人嘅……」

我冇應佢。同時我同自己講:「如果粒螺絲仲係轉唔到,我就用個鎚仔揼開佢。」小王子又再騷擾我諗嘢:
「而你,真係相信,啲花……」
「唔係!唔係!我咩都唔信!我冇經大腦講嘅啫。我有正經嘢做唔得閒!」

佢呆咗咁望住我講:
「正經嘢!」

佢望住我,我手揸住鎚仔,手指都係黑色嘅偈油,我攤係樣佢會覺得好核突嘅嘢度。
「你咁講嘢同啲大人有咩分別!」
譯得幾好 新讀者留名
最近見到有人話已經差唔多譯晒成本,仲就嚟會出書加出網上免費版,所以我諗我都潛一段時間先喇。
譯得好好睇

喂呢幅擺明係enthalpy diagram啦
最近見到有人話已經差唔多譯晒成本,仲就嚟會出書加出網上免費版,所以我諗我都潛一段時間先喇。

不如繼續寫啦你都可以有自己既version架嘛
btw返緊工睇到眼濕濕好感動

年初四就要返工咁慘

年初四就要返工咁慘

係呀
靠你篇野頂住 令我諗起D曾經失去過既往事

年初四就要返工咁慘

係呀

我篇野要繼續出都應該有排等
所以都係支持下人地嘅譯本啦,佢嚟緊應該好快就會出書,到時支持下啦

https://www.facebook.com/tommasinino/posts/10158054967145640

我就深潛吓先喇

你同我譯晒佢先好走
上L登追文係我瞓唔着嗰時嘅好幫手

年初四就要返工咁慘

係呀

我篇野要繼續出都應該有排等
所以都係支持下人地嘅譯本啦,佢嚟緊應該好快就會出書,到時支持下啦

https://www.facebook.com/tommasinino/posts/10158054967145640

我就深潛吓先喇

買書還買書 追文還追文 兩件事來架嘛
一係#0巴打搵第二篇經典來譯啦
一係#0巴打搵第二篇經典來譯啦

好,我諗諗佢
繼續先
吓唔係一早有中文版咩?
咁樣搞到我有啲冇面,但係佢冇畀面我,仲繼續講:
「你搞錯晒⋯⋯你撈亂晒!」

佢真係好嬲。佢喺度 fing 佢嘅金色頭髮:
「我知道有個星球,嗰度有個塊面係大紅色嘅先生。佢永遠都唔會聞啲花。佢永遠唔會睇星星。佢永遠都唔會中意任何一個人。佢永遠都唔會做其他嘢,除咗計加數。而且佢成日都係咁喺度講:『我係個好認真嘅人!我係個好認真嘅人!』佢仲引以爲傲。不過佢唔係一個人嚟,佢係一隻蘑菇!」
「一隻咩話?」
「一隻蘑菇!」

小王子而家嬲到塊面都白曬。

「自古以嚟,花就係會有勒;自古以嚟,綿羊就係會食花。佢哋要搞咁多嘢,去整啲勒出嚟,而啲勒又冇用喎,唔通,去諗吓點解會咁就唔正經喇咩?綿羊同啲花之間嘅衝突,又唔重要咩?好高大塊面係紅色嘅先生,佢嘅加數,唔重要咩?唔正經咩?仲有,如果我,識得一朵花,係世界上獨一無二嘅花,得我個星球先有;之後,喺是但一個朝頭早,一隻細細隻嘅綿羊,一嘢就可以摧毀朵花,甚至意識唔到自己做咗,唔通咁都唔重要咩?吓!」

吓唔係一早有中文版咩?

中你老母臭閪
吓唔係一早有中文版咩?

中你老母臭閪

吓唔係一早有中文版咩?

廣東話口語版就係有平時傳統書面語版無既生動有趣
可以吸引到平時唔睇書既巴打都去睇下依本好書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞