我喺沙漠度墜咗機,之後就遇到佢......

84 回覆
51 Like 7 Dislike

我用咗好多時間先諗得明佢係喺邊度黎。小王子問咗我好多問題,不過我問嗰啲佢就扮聽唔到。有時候,由佢亂噏嘅嘢,就可以慢慢咁了解到佢多啲。佢發現咗我架飛機(因為太複雜所以我唔識畫)之後,佢就問我:
「呢嚿係咩嘢嚟?」
「唔係嚿咩嘢,係用嚟飛嘅,呢架係飛機,我架飛機。」

我好得戚咁同佢講咗好多我喺天度飛嘅嘢畀佢聽。
之後佢就喺度大嗌:「咩話?原來你係喺天上面跌落嚟㗎!」
「嗯……係啊……」
「吓?咁得意!」
小王子笑到 gap gap 聲,好似好開心咁,但係我就好嬲。我發生咗啲咁不幸嘅事,我希望佢可以認真啲對待。佢繼續講:
「咁,你即係喺天空上面嚟㗎啦!你喺邊個星球度嚟㗎?」

我見佢嘅出現咁奇怪,於是我就問佢:
「你喺第二個星球度嚟嘅?」
但係,佢冇答到我。佢擰轉頭去望我架飛機。
「原來係咁,即係你唔係由咁遠水路過嚟嘅……」

之後,佢就好似喺度唔知諗緊咩咁,一路就係咁過咗好耐。突然之間,佢喺個袋度拎咗我畫畀佢嗰幅羊嘅畫出嚟。佢望實呢件寶物,好似畀佢吸咗入去咁。
你可以想像到,佢咁樣講會令我想知道更多關於「第二個星球」嘅嘢。我就 chok 吓佢:
「小朋友呀,咁呢,你即係喺邊度嚟㗎?你屋企喺邊㗎?你…會帶我隻綿羊去邊㗎?」

佢諗咗一陣之後答我:
「你畀我個箱都幾有用,夜晚可以畀佢當屋用。」
「梗係!同埋呢,如果你乖嘅話,我畀條繩你添吖!咁你日頭就可以綁住佢嘞。仲有,畀埋條木樁你。」
「唔係掛,綁住佢?咁嘅嘢你都做得出!」
「但係你唔綁住佢嘅話,佢會唔知走咗去邊㗎喎……」
條友仔又試笑到 gap gap 聲咁。

「但係,佢去得邊喎!」
「邊度都會,總之有路就會行……」
小王子之後好嚴肅咁同我講:
「其實,唔緊要呀,好細㗎咋我住嗰度。」
佢仲好似加添咗份傷感咁講:
「就算真係有路就行啊,都唔會行得去邊啦……」

留名
留名
文呢
好期待!

我每次講粵文發展嘅talk,都會用小王子做例子。人口少到好似冰島話噉,都有自己嘅譯本,而人口過百倍嘅粵語,居然仲未有。好希望你嘅譯本可以出版。
正評
留名
F5
文呢
樓主幾好睇

我就係咁發現咗第二樣好重要嘅嘢:小王子住嗰個星球只係大過間屋少少!

不過我就唔會覺得好驚訝。因爲我知道,除咗一啲比較大嘅星球,例如地球、木星、火星、金星呢啲會畀個名佢之外,仲有其他幾百個細小嘅星球,連用望遠鏡都好難睇得清楚。當有天文學家發現到個呢啲星球,佢會畀個冧吧佢做名。例如,個星球會叫做「325號小行星」。

我有合理嘅理由相信,小王子住嘅星球就係 B612 號小行星。呢個小行星係喺 1909 年由一位土耳其天文學家用望遠鏡發現嘅,當時只係得一次觀測記錄。

佢之後就去咗國際天文學聯會,將佢嘅發現展示畀人睇。不過,啲人因爲佢嘅衣着而唔信佢。啲大人就係咁㗎啦。

好彩,因爲 B612 號小行星太過出名嘅關係,土耳其嘅獨裁者就用死亡嚟威脅佢哋,逼佢哋一定要着到好似歐洲人咁。個天文學家喺 1920 年再將佢嘅發現展示畀人睇。不過,今次佢就着得好光鮮。就係咁,今次全世界都同意佢喇。

如果我要同你講 B612 號小行星嘅嘢,我就會講一啲關於佢嘅數字。咁做係因爲啲大人。啲大人係好中意數字嘅。當你同佢哋講,關於你嘅新朋友嘅嘢嗰陣,佢哋永遠都唔會問啲重要嘢。佢哋唔會問:「佢把聲係點㗎?」「佢中意玩啲咩?」「佢有冇儲蝴蝶?」

佢哋會問:「佢幾多歲?」「佢有幾多個兄弟?」「佢幾多磅?」「佢爸爸搵幾多錢一個月?」淨係咁,佢哋先會信你係識佢嘅。如果你同啲大人講:「我見到有間屋外牆係用玫瑰紅磚砌嘅,窗口放咗啲天竺葵喺度,屋頂仲有啲白鴿喺度……」

佢哋咁樣係想像唔到間屋其實係點。你要同佢哋講:「我見到間屋係值十萬法郎。」佢哋就會大嗌:「嘩!間屋好正喎!」

同一個道理,如果你同佢哋講:「小王子存在嘅證據,就係佢好得人中意,佢笑過,同埋佢想要一隻綿羊。當一個人想要一隻綿羊,咁就證明佢係存在嘅。」佢哋都費事睬你,仲會當你係小朋友。但係如果你話:「佢來自嘅星球係 B612 號小行星。」咁佢哋先會信,同埋唔再追問落去。佢哋就係咁。唔可以對佢哋咁高要求。小朋友要多啲包容吓啲大人。
惟有飲者留其名
Keep going
不過,當然啦,清楚人生係點嘅我哋,就會不屑去用數字!唔係我就會好似童話故事咁寫呢個故仔。我會話:
「從前,有個小王子,佢住喺一個好細嘅星球,個星球淨係大過佢少少,佢想要個朋友……」清楚人生係點嘅人,就可以得到更多資料。

不過我又唔想睇我本書嘅人睇得咁求其。寫低呢啲回憶搞到我不知幾傷心。由我朋友帶走佢隻綿羊到而家已經六年喇。我要喺呢度講吓佢,係因爲我唔想忘記佢。將朋友忘記係一件好慘嘅事嚟,因爲唔係個個都有朋友。唔係嘅話,我就會變到好似啲大人咁,淨係對數字有興趣。

所以我去買咗啲顏料同幾支鉛筆。喺我咁嘅年紀,係幾難重新去畫返畫,仲要講緊呢個人係除咗條大蟒蛇嘅入面同出面之外,就乜都冇畫過,嗰陣仲要得六歲!我之後當然就試吓去畫啲肖像,盡我能力畫到最真。但係我唔可以肯定我有成功到。有一幅都畫幾好,另一幅就畫得唔似。我成日都畫錯高度。呢張小王子太高,嗰張又太矮。我又唔係好知佢啲衫應該油咩色好。我就試吓呢樣,試吓嗰樣,有好嘅,都有唔好嘅。有啲重要嘅細節都畫得唔係幾好。但係應該要原諒我。我朋友咩都唔同我講清楚。佢可能以爲我同佢好似。但係,我其實唔識得望穿個盒入面去睇隻綿羊。我可能更加似大人。我已經變老喇。
正皮

每一日,我都會知道多啲關於佢嘅星球,佢點樣出發,同埋佢嘅旅程。關於佢嘅嘢我都知得好慢,佢都係無啦啦諗都就講咁。所以到咗第三日,我就係咁知道咗關於巴歐巴樹嘅問題。

今次真係又要多謝隻綿羊,因爲小王子突然間問我:
「係真㗎可,係唔係呀,綿羊會食灌木㗎?」
「係啊,係真㗎。」
「啊!我好開心啊!」

我唔明點解綿羊會食灌木呢樣嘢係咁重要。但係小王子再講:
「咁所以,佢哋都會食巴歐巴樹?」

我就提小王子,巴歐巴樹唔係灌木嚟,而係成座教堂咁大嘅樹嚟。就算佢帶一班大笨象去,班大笨象都搞唔掂一棵巴歐巴樹。

一班大笨象呢個諗法引到小王子喺度笑:
「咁要放一隻上另外一隻上面先得……」

不過佢之後好醒咁講:
「啲巴歐巴樹,喺長大之前,係由細細棵開始嘅。」
「啱啊!但係,點解你想你嘅綿羊去食啲巴歐巴樹苗嘅?」

佢答我:「好!就係咁!」好似講緊啲一定係真嘅事咁。即係我要自己,用我嘅智慧,諗掂呢個問題嘅答案。

咁其實,喺小王子嘅星球上面,會好似其他星球咁,有好嘅植物,亦都有壞嘅植物。所以,咁即係會有好嘅種子同壞嘅種子。但係啲種子係好難搵嘅。佢哋匿埋喺泥土嘅深處度瞓覺,直至有一粒發完好夢瞓醒。佢之後伸個懶腰,怕怕醜醜咁,向太陽嘅方向伸出嫩芽。如果係蘿蔔或者係玫瑰嘅嫩芽,就由得佢想點生就點生。如果係壞嘅植物,一見到就要即刻掹咗佢。而家呢,喺小王子嘅星球上面,有一啲好恐怖嘅種子,就係巴歐巴樹嘅種子。星球上面嘅土壤就會畀佢哋用曬。巴歐巴樹嚟講,如果太遲掹走嘅話,就永遠都整佢哋唔走。佢會霸曬成個星球,佢啲根都會整穿個星球。個星球太細,而巴歐巴樹又太多嘅話,個星球就會爆開。

「呢個係紀律嘅問題。」小王子之後同我講。「當朝早清潔完自己之後,就應該好小心咁幫個星球清潔。要定期掹走啲巴歐巴樹嘅幼苗,仲要係喺認到佢唔係玫瑰之後。開頭佢哋嘅幼苗其實都幾難分。係好厭倦嘅工作嚟嘅,不過就好易做。」

有一日,佢建議我要畫啲畫,等唔同嘅畫面可以進入我屋企啲小朋友嘅腦海入面。「如果佢哋有一日去旅行,」佢同我講,「會對佢哋幾有用。有時有啲嘢遲啲先做都冇咩問題。但係,巴歐巴樹呢樣嘢嚟講,遲啲先做就會好大鑊。我知道有個星球,住喺嗰度嗰個人好懶。佢冇理到三棵幼苗……」

根據小王子畀我嘅資料,我畫低咗嗰個星球。我唔係幾中意好似站喺道德高地上面講嘢咁。但係,冇咩人清楚巴歐巴樹有幾危險,呢個風險好大,後果可以好嚴重。只此一次,我破例咁講:「小朋友!小心啲巴歐巴樹!」咁講係爲咗警告我嘅朋友有危險,唔使好似我咁,長時間喺危險嘅邊緣,所以我畀心機畫咗呢幅畫。

我得到嘅教訓都係值得嘅。你可能會問:「點解喺呢本書入面,其他嘅畫 都冇巴歐巴樹幅畫咁壯觀?答案好簡單:我已經盡咗力,但係其他畫真係畫得唔係幾好。當我畫巴歐巴樹嗰陣好緊急嘅思緒影響住我。

啊!小王子,我逐少逐少咁,了解到,你呢種憂鬱嘅生活。喺一段好長嘅時間,你嘅娛樂就係觀賞日落。喺第四日嘅朝早,我就知道咗呢樣嘢。你同我講:
「我好中意睇日落㗎。我哋去睇日落吖……」
「但係要等陣……」
「等啲咩啊?」
「等太陽落山囉……」

你初頭好似好驚訝咁,之後你就喺度笑自己。又同我講:
「我成日以爲自己係喺屋企!」

事實上,全世界都知道,美國係中午嘅時候,法國已經係黃昏。一分鐘內飛到去法國嘅話,都仲睇得切日落嘅。不過唔好意思,法國真係好遠。但係如果你喺一個好細嘅星球上面嘅話,只要拉一拉張凳就得。你想睇幾多次黃昏就睇幾多次。

「有一日,我睇咗四十四次日落!」
過咗一陣,你再話:
「你都知㗎啦,當一個人好唔開心嗰陣,就會好中意睇日落。」
「睇咗四十四次日落嗰日,你係咪好唔開心?」
不過小王子冇答到我。

全靠巴打一推我先可以睇到

多謝你成日都幫我推
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞