點解Cambridge Analytica 咁大件事冇人討論

171 回覆
77 Like 5 Dislike
前幾年仲有人打哂發機話 大陸人 台灣人冇國際視野
SCMP好似有講喇依家
linux 都唔敢用
其實蘋果同明報都有跟開
snapchat唔係得罪rihanna 無左1.5億咩
重有 Kylie Jenner 一句,冇咗 1.3 Billion
其實你地係憑咩肯定vpn provider唔會出賣你地?
咪咁天真
你撳粒delete制唔等於係佢地server 抹去你啲data
多人唔用FB廣告收益咪少左
Google就快到下個,
先更改真實用戶搜尋結果,再整報一假既報告
再將民意帶去另一邊風
又可以換更大政治利益,唔係GOOGLE點會咁易再返強國市埸
Google always win
當年八達通事件係屌八達通公司的市民比港狗圍屌

理由係藉詞攪事
之前係美國有單新聞 有個女仔出左街 無關房門 佢個roommate 拎晒佢facebook password
跟住不斷偷睇佢d私人野同恐嚇佢 send d unknown message
條友以為自己用vpn唔會比人搵到
一間claim唔會record用戶資料vpn
最後fbi上門拎資料 結果就拉左條友

其實WhatsApp 都係fb 仲安唔安全? 佢claim就係end to end encryption
得返Amazon可以攞黎買下野唔洗比人hardsell 政治野
可能佢地成立初衷係not evil係真既
但後來呢班管理層隨時可以係evil, 甚至very evil
放心啦 WhatsApp而家自動backup 去Google
Google個市佔率好難唔evil
有人講過Whatsapp嘅bigdata喺fb度會出廣告俾你
港豬 支那人剩係睇錢。有錢祠堂都賣得

Guardian ,Channel 4 , 已經煲大件事

FB Google 會俾加強監管已經係大方向
Wired 有講FB 自己俾俄佬利用都唔知。後知後覺先發現 成兩億用戶資料俾利用。係一年半之後

跟本suckerburg 自己on9. 無保障用戶資料。一個字錢

自己day one 用FB 已經唔用真名

有人講過Whatsapp嘅bigdata喺fb度會出廣告俾你

現在唔係話你同 fd 起 Whatsapp講諗住去美國玩,你即刻見到出美國旅遊廣告;現在係講緊近似 "Now You See Me" 入面個法國佬;你由一個廣告接受者,變咗一件商品
呢個世界無免費午餐

Data is the new oil.
但現實來睇customer data就係一件有實質價值嘅物品
你想100%避開其實冇乜可能
EU GDPR 就黎開始。EU FB 用戶可以要求FB 清曬自己資料同有乜資料

食定花生
其實唔肯定架,不過做下野喇。如果有再好既方法,就會轉。呢個年頭,無一個方法可以用一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞