點解Cambridge Analytica 咁大件事冇人討論

171 回覆
77 Like 5 Dislike
只知鬼佬反應好大
華文媒體有講
但只係講fb條撚樣身價跌幾多
個人推介Private Internet Access
FBI都刮唔到佢server啲料

仲有,千祈咪用HideMyAss,佢爆過用家大鑊,根本冇保障到私隱
係香港冇人講,外國講足全日
yes
dailymail 都係
fb收皮了

今次真係咬春袋
snap 收硬皮,比 Jenner 講句近來少用,股價即刻冇咗半成,不過老細溝到女就算
冇人討論因為連登仔個個都奶侵鞋底
呢啲fake news冇咩值得討論
好似話zucker係3個月前賣咗好多fb股份
而Robert Mueller 正正喺3個月前開始查 Cambridge analytica
FB 一向有收錢同人攪選舉工程廣告;Cambridge 個到係現在講緊唔同野,佢係用收取到個五千萬會員資料,從中排列朋友圈中既領導者、冇冇謂謂人仕、易影響人仕,再用唔同既資料(唔一定係真)來影響佢地投票。
大把人del咗fb 點會無人講
奧巴馬既方法係叫人用個app支持佢連任,用戶影響人數1.9億
侵既方法係搵左一間顧問公司,間公司之前買左性格分析app研究資料,而個app同侵係冇直接關連,影響人數5千萬
兩個方法都係玩app既人既朋友不知情下被人攞左個人資料包括地址,like,生日等
所以唔關fb收錢攪選舉廣告事
反而fb係明知奧巴馬個app攞左1.9億用戶資料都唔阻止
可以用朋友既影響力向非支持者發訊息俾壓力
侵用劍橋資料都只限於初選,後期係用番較準既共和黨資料

我覺得思考方向係:
fb係咪選舉有立場所以明知近2億人資料被攞都唔出聲?
fb係咪收左錢所以唔出聲?
fb自己賣資料就得人地轉賣就唔得?
其實大家既朋友都係唔知被人攞資料,而用app果個人,奧巴馬係自願俾,劍橋係使用條款都寫明會咁用

如果計影響程度,奧巴馬果個跟本仲嚴重,一來係競選團隊直接寫app直接攞朋友資料,二來影響人數係侵3倍

不過CNN尋日都齋屌侵隻字不提obama,fake news真係冇屌錯,用media包括網上去影響民眾一直以黎都唔係通俄果個
fb會唔會收皮呢
唔撚係計人數多少,你唔撚識就去睇吓點解Cambridge Analytica 嘈撚過奥斑馬先講,打個比喻,奥斑馬個次係好似 FB 自已做郵遞競選單張咁,Cambridge Analytica 係發出誤導性資訊比目標人物,而目標人物跟本冇比過 private date access right 比 Cambridge Analytica。
dailymail就算吧啦
obama campaign個app係有問user consent。而家cambridge analytica係從第三方拎data,係無拎到user consent ge情況之下用黎幫trump ge campaign。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞