點解Cambridge Analytica 咁大件事冇人討論

171 回覆
77 Like 5 Dislike
我buy上面有位巴打既講法
因為中共(包括香港),都用緊類似方法收集既每一個人既資訊,但就用係監控呢方面
所以媒體報呢d野報得好低調
等個社會唔會太關注呢個議題
btw段片話會用烏克蘭d靚女做色誘

好撚仆街 正常男人真係無可能忍到
big data未見其利,先見其害

香港人無呢個意識,有幾多連登仔會俾錢用vpn去hide real ip?
條片(6:03)都有講中國(maybe香港)有人俾錢用Cambridge Analystica

我估香港既市場調查公司,全部都會轉型去做big data,用algoritm 去分折internet既keywords
呢個年頭,這些錢唔慳得
有冇咩好介紹,唔知邊D Review比例可信
你睇連登平時點睇國際新聞就知啦
個個以為白皮膚就係聖人咁 點會承認鬼佬社會一樣咁黑暗
根本全世界政權都一路嘗試緊透過big data嚟加強對社會嘅控制
分別只係支那唔撚怕你知夾硬嚟做到出晒面
鬼佬就靠啲私人公司推product引人自己送資料
再暗啞底叫FBI NSA踩上公司叫人交料
過程完全合法
用左三年,三間唔同公司

自已試下用trial,我用緊邊間就唔講喇

用過呢兩間
HMA: ok,不過貴,server 都ok多
vpn unlimited: 平,多server,不過成日overload
睇咗幾個source,咁理解有冇錯?

1.高根博士用心理研究做理由,搞咗個心理測驗app向facebook拎咗27萬個用戶同佢地朋友既資料,總計超過5000萬人

2.高根博士再轉移依批資料俾「劍橋研究」及其相關公司

3.「劍橋研究」就用依批資料,幫trump搞選舉工程

4. facebook堅持唔知道批資料俾轉移做政治用途

5. 高根博士就聲稱一早係個app講明會賣用戶資料

6. 高根博士本身係半個俄羅斯人,所以懷疑單野俄羅斯有份參與
單嘢一爆出嚟fb即刻割蓆,都唔知睇過幾多次
仲信fb講嘢嘅人應該要驗下腦
有無法律撚講下
如果個app真係講到明會賣資料比人,而又比哂機會用家取消個app
成件事究竟有無問題
全世界都係咁㗎啦,google班友連你幾多條鳩毛都知呀

早係二戰前已經有big brother, 改左名叫Facebook google啫,唔使大驚小怪
其實我琴日都好撚奇怪 明明twitter 個d 係咁講 但高登時事台一個都無 佢而家個share 跌左一間tesla 出黎咁制 買佢熊就fatfat
Apple同Google
緊係割啦,依家民主黨人將單野同「通俄門」拉埋一齊講,已經唔係普通私隱問題。

同埋如果告得成,剩係罰款都已經有機會係天文數字,仲未計極有可能出現既集體訴訟。

依家連whatsapp共同創辦人都叫人delete Facebook
仲可能係英國下議院作假證
連登仔:fake news
又屈我地侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞