嚴選人工最低+最霉行業

291 回覆
77 Like 6 Dislike
咁你想轉做地盤定裝修佬?
細舖售貨員
要講慘真係土木工程都數1數2
邊個話慘得過讀土木工程既同我出黎
屌你老母冷氣佬啦
做到今年第六個年頭人工遠遠不及一個初入行既地盤/裝修佬
每日孭住十幾二十kg既垃圾架生袋周圍走
有一次臨收工係柴灣夠撚膽死叫我入元朗 屌你老母
仲要成日搬搬抬抬 膊頭痛腰又痛 晚晚半夜痛到札醒
成日都周身損 返到屋企又要俾老豆老母煩
仲有收工 sorry 夏天你咪撚諗住有工收
每天起碼ot到十點十一點
仲要乜尻野都做 裝燈管 通屎渠 整雪櫃 總知再on9又本身唔撚關我事都要做埋 搞到個人污糟邋遢 成頭哥士的(我咁靚仔真係唔想咁早甩頭髮)成身塵呀 垃圾呀 搭地鐵幾撚想搵窿捐

以上都算
最重要無女呀 係無女呀

利申:其實可能只係我間公司係咁 但我已經厭倦咗呢行 如無意外下個月都轉工
咁你想轉做地盤定裝修佬?

個膊頭都廢咗 轉文識算啦
人工?
細鋪應該好hea
同我呀媽一樣咁撚天真,以為人工係幾千幾千咁加
點撚解仲會有人入呢行
屌你老母冷氣佬啦
做到今年第六個年頭人工遠遠不及一個初入行既地盤/裝修佬
每日孭住十幾二十kg既垃圾架生袋周圍走
有一次臨收工係柴灣夠撚膽死叫我入元朗 屌你老母
仲要成日搬搬抬抬 膊頭痛腰又痛 晚晚半夜痛到札醒
成日都周身損 返到屋企又要俾老豆老母煩
仲有收工 sorry 夏天你咪撚諗住有工收
每天起碼ot到十點十一點
仲要乜尻野都做 裝燈管 通屎渠 整雪櫃 總知再on9又本身唔撚關我事都要做埋 搞到個人污糟邋遢 成頭哥士的(我咁靚仔真係唔想咁早甩頭髮)成身塵呀 垃圾呀 搭地鐵幾撚想搵窿捐

以上都算
最重要無女呀 係無女呀

利申:其實可能只係我間公司係咁 但我已經厭倦咗呢行 如無意外下個月都轉工
咁嘅工你都做
係你問題喎
一早要走啦

犯賤呀
細個唔識諗 份工可以想返就返
後尾老闆幫過我一個大忙 公司又唔夠人所以無走住
係,但返10個鐘都好多一萬左右,又冇得升d工作經驗又冇用
會計 只係一隻狗
因為個個諗住入big4捱幾年出去都5皮1個月,再做多5年10年就可以升CFO
有幾可一個客都冇

我個fd 做咗五年,月入6萬
lab真係無得輸
唔明點解人工可以咁低,而且獨狂OT, 學歷要求又高,競爭又大
仲要好似升到咁上下位其實個人工都唔高得去邊..
唔好提了,同最低工資差不多
政府ws2(4大) 狗都唔會屌既位
年年大量哂銀時畢業
lab fg 14k喇喎 利申 做緊想走
香港地揾錢三寶:
倫敦金>地產(旺市)>保險>>>>>腳踏實地賺底薪(~$12000)
奧的斯升降機學徒,一星期返6日,扣埋mpf每月得4位數
design 真係好慘過做泥工。
低人工,但高要求。
班客仔俾少少錢多多要求。
又唔知少少野都要改好耐。
催人交貨就自轉,出糧找數就公轉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞