嚴選人工最低+最霉行業

291 回覆
77 Like 6 Dislike
應該係冷門工程 即係logistic aerospace個d
冷門eng確實係慘過純文科
i記 不過唔同部門唔同起薪點
呢個真
成班phd 學歷 都係搵得過2,3皮 仲要ot 無止境
真係好19
利申前幾日上去交sample
其實物流業嘅晉升階梯係點?
同埋想知喺香港物流公司有啲咩做,搵幾多

讀緊埋土supply chain year1
其實咩係merchandising?
其實buyer同merchandising 有咩分別?
係咪一樣咁霉?
Fg入左行做buyer, 但我個department又係叫merchandising
寵物店
有d 人真係有問題, 好蠢, 痴痴地甘。

佢地好似隻牛一樣跟住d似是而非既道理去做,
以為不斷努力補習不斷報考就會成功, 成功考到CPA 生活會變好, 但從來唔會搵問題究竟點解做足十年 local firm 都搵唔過兩皮
呢種人會被人搵笨,成為算死草數佬既踏腳石。

冇辦法呢行係甘,
本港尚未上市而又具規模的公司數目越來越少,對local firm 核數服務的需求已差不多飽和並開始萎縮,
就是要有依類傻仔死做爛做先可以鬥平鬥賤去接生意去做以維持生存
xxs?
冇人講清潔
進升機會低,最低下層工種咁滯
冇福利咁滯,係叫做返工比較hea

不過叫做易入行,唔怕高考個吊船牌做高空清潔員
有萬七-萬八一個月
清潔工唔駛OT,同埋低學歷低技術可以做到
點同lab比
it
XGX?
順豐狗
仲有BX 同 XV 呢?

狗也不屌
lab除左正苦,其他真係無得諗
我做緊白紙學師就550/day,師傅唔知價
Lab聽個名好似好勁咁,原來咁霉
有冇巴打可以講下係做d咩
醫院都ok, 有fd做左兩三年都3皮幾
不過佢考左個試
除左馬會, MTR, 政府, 醫院, 其他LAB 真係諗都唔好諗!
Local cpa 老細收個客都收唔到高audit fee,點俾高人工你呢

再退一步,點解私人公司老細要比高fee做audit?

再退一步,因為local audit冇value added, 純為法例耍求,最後係鬥平
識個CITY CHEM 畢業做LAB 15年都未有30K
跟咩單有2xk ?
床單啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞