麗晶花園男子墮樓 仁醫即場急救後送院亡

211 回覆
46 Like 3 Dislike
話你柒丫 明味 柒撚完就潛啦 傻仔
包佢老母臭西

自已講錯野 柒完俾人圍插 仲覺得自已冇問題
條友真係柒到落地核
你單機啦 廢柴
人如其名 刁民
我朋友做消防員,仲係剛出學堂冇幾耐,有次拯救炒越野單車嘅人,由求救到到達已經相差40分鐘,一去到即刻幫佢搓胸。佢話撳第二下已經聽到肋骨裂開既聲, 雖然之前學堂教過,裂咗都要搓,但第一次見到咁嘅情況真係有啲緊張,佢問同場啲伙計,係咪要繼續搓,佢哋話梗係要繼續。第三下就斷左。

佢話第一次撳死人既心,原來 人死左個心會硬晒,佢話好似同緊個心鬥大力咁,要撳返軟佢,同搓公仔差好遠。

最後條友當然救唔番
唔識就俾幾百蚊去上下急救堂啦 9up仲賴有medical sense咁
其實當一個人無呼吸脈搏時我哋第一時間係做CPR先。當然啦,出血果啲都會做咗啲優先處理,但無嘢緊要過CPR先。
至於做CPR做到肋骨斷其實係會嘅,但我哋都要照做,因為無呼吸同脈搏係危險過肋骨骨折,當一個人係4分鐘內無呼吸同脈搏就會心臟衰竭甚至腦幹死亡,我哋叫做黃金4分鐘。

利申:急救員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞