誠哥退休之後有冇可能再白手興家?

109 回覆
258 Like 6 Dislike
當年香港人收購英資洋行係好撚勁的一件事
佢宜家退休轉做YOUTUBER求其拍條片廢UP都過千萬人睇啦。

連登仔葡萄唔到咁多啦。
根據閣下邏輯如果出世現代又唔會變咗未返工已經想退休,返工等收工嗰啲人

不過現代肯定做唔到富豪,至少現代係香港未出過一個人白手興家嘅人
葡萄死me
有乜難度,以佢既人脈知名度,開句聲,大把人投資
有筆錢就一定起到家咩,唔努力既話,五年都無晒啦
唔通我而家俾一千萬你,你就肯定整到間市值萬億既公司?
誠哥同幾間大行借錢返黎開過間銀行都仲得啦
但係香港填鴨式教育,做功課都做到廿個鐘,而家出世一定只係普通廢青,有對識飛嘅翼都會剪咗
順豐老細?
佢就算將D家產過晒俾兩個仔,唔搵野抵押都R到銀行借錢俾佢既。
我諗我應該用“這年代”好啲??
順豐九三年創立個社會同而家真係完全唔同,連回歸都未,大型連鎖店壟斷未出現,仲有當年攞咗佢阿爸十萬都等於而家幾多錢下
時勢做英雄的同時 條友要真係有料到先做到英雄
誠仔九十後可能成就冇咁大,但如果用返佢當年拼博就唔定係另一個facebook 或者順豐的老闆
只係當年的時代成就一個地產然後貨運碼頭 上網 屈臣士 百街 自然氣既綜合企業
換做今日就另一種玩法,佢唔係果種單一技術先搵到錢的人,而係好多方面都眼光準 執行力極強的人,人才幾時都係人才
gogovan 點睇
得王维基,伯恩光學老細, 順豐老細叫似樣d...
agree,以佢個種對學問既追求同工作勤奮程度
根本係咩年代都可以起到家
佢而家識既科技知識,應該多過大部分90後
june leung 現在 活學 呢d 香港補習社都搵到錢上埋市, gogovan, 9gag , 大彊飛機, ios 果個isafe app, 大把"成功" 例子可以搵第一舊錢,有第一舊錢佢就可以成就另一個帝國
一個窮撚 如果想發達 其實可以粗略分三個階段

1. 有筆錢令你生活暫時無憂 可以再投資/創業> 2. 投資/開創某種社會業務>3 令你自己品牌唔會俾打殘, 可以長時間long run

第1階段好多人勤力 認真儲錢都有可能
問題係2同3 尤其係3
依家既香港創業成本極高 單係地租已玩死好大
仲有所有同業幾乎已飽和 政府無任何平衡/支持
你欠缺眼光, 執行力, 觀察時機既能力 好快就燒曬本玩撚完
香港依家一年都無數人創業 投資可能幾千萬 但好快三四年就無曬影 或者收細個規模

誠哥當年做廠其實已令佢近乎衣食無憂
但佢真係做到今日既李+x 係佢食正香港最百業待興既時期
然後眼光準確地食到基建業務 同佢既說話姐係「天跌落都賺到錢」既行業

今日佢再輪迴多次 做到1,2應該無問題 做唔到做3就好難講
香港業務其實佔佢生意唔大,唔好睇到佢靠香港開飯
那怕果時已經係"較發達"國家的歐美,甚至成為第一英資華人大班。佢只要有第一筆錢一定可以去到你的三
要做就唔叫退休
可能專心慈善事業
去唔同的食堂了解,再按美味程度捐錢
都可以有排行
往寬處行 可以好多選擇
同埋,你睇返香港的歷史,70年代起香港從來唔係一個好穩定的地方,貪污嚴重又又暴動 冷戰隨時打仗,到九七怕回歸等等,係果個moment 佢打的香港某程度造就今日的香港 唔係用結果睇佢咁順利
咩叫白手先,我見其實都有唔少係由小康或中産興到家喎
呢堆例子係成功兼有借鏡地方,就係創立時其市場未被完全壟斷,未完全開拓,係香港垃圾營商環境及教育下,非常難突破框架去創新嘗試,因為創新成本相對於窮人極高,失敗率亦極高,社會教育專注在目前能賺錢的科目上

即是本身要出身於中產家庭又掌握現今最新知識才有資格去嘗試,像李嘉誠般公屋仔,就早啲訓
玩電子支付
全世界都用 統一世界貨幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞