誠哥退休之後有冇可能再白手興家?

109 回覆
258 Like 6 Dislike
佢究竟有咩智慧?
on9架喎, 比你入市你會低市入定好市入
有邊間係炒地唔億億聲?
誠哥入股科技公司都贏哂你班後生仔啦
好多時間野未有咁多人識,佢已經入定股
作為一個老人家,對新事物咁有觸覺真係屈機
其實呢我真係建議你可以wiki 睇下人地業務有幾多種先係到拗,地產 介要係香港的地產其實佔佢成盤生意一部分,人地貨櫃碼頭 基建 天然氣等等其實都搵好多錢

同埋,單講上年或前幾年,只睇香港好多股票回報都可以有幾倍,唔存在你講既所謂好市入定係咩市入。你眼少準敢買敢hold 已經執唔少。

誠仔夠膽係咁多前途唔穩定的時候做唔同投資,唔係嬴一次半次發達,而係嬴足幾十年,呢種眼光做野的膽色執行力先係佢首富咁多年的實力,而呢種實力係咩時代都有用,最後的結果就算唔係好似今日咁多錢都唔會差太遠
我覺得佢可以收購亞視
以佢同中方咁好關係唔係冇得諗
到時佢會搵史匹堡拍一套我和疆屍之未來約會
黎同無線對撼
1971年成立長江實業,1972年於香港交易所上市
1974年,石油危機導致香港股市暴跌,地產業全面調整,香港樓價下跌了三至四成。
直至1981年,中英雙方有關香港問題談判,中華人民共和國政府將對香港行使主權,令港人出現信心危機。一年內,香港樓價下跌六成。
1989年,北京「六四事件」爆發,中共以武力鎮壓學運,部分香港人對前景失去信心,資金人才外流,樓價再度大跌
回歸之後,亞洲金融危機爆發,香港也被波及。而首任特首董建華推出了「八萬五建屋計劃」,遇上亞洲金融危機,香港地產市道受到重創

睇返咁多單野都仲係覺得搞一盤生意有錢開頭就可以年年做首富賺大錢?
咁又係誠哥果年條件差一百倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞