屯門變天!內河碼頭填海 計劃人口增10萬人

159 回覆
12 Like 134 Dislike
所有問題根源,每日150個
到底係咪班議員唔敢出聲定真係冇諗過呢個問題
大家都係中國人
所謂大灣區都係伏多
早十年好多有規模既公司由中環金鐘搬去鰂魚涌, 近年由鰂魚涌搬觀塘九龍灣
租金真係一大誘因, 對於過百人既公司黎講, 一年租金係百幾萬/幾百萬
同埋大公司可能將HQ放喺中環金鐘, 後勤既幾百人放喺其他區(

如果政府想吸引大公司入大西北, 應該要直頭平賣地俾大公司直接起寫字樓
睇落可能好益佢地, 但係真係做到個形象
當然政府自己搬寫字樓都可以, 本身就唔係個個都喺港島, 最近佢先開始搬灣仔政府合署, 拎返塊地出黎賣

同埋今時今日中小企真係唔太需要喺中環金鐘
大部份員工住大西北, office又唔洗接客, sales極少時間喺office
仲要好多野靠email靠上網
正解
所有野都係錢作怪,樓上班人真係
人口激增,樓價邊有可能跌
對岸深圳果邊搞得咁好,元朗新田古洞呢D邊境地會唔會係留俾深港合作發展,依家已經有個河套區掉幾百億落去。
香港人唔係咁有性格
你夠平, 配套夠好, 就會有人入去
碼頭係屯門清泉,唔好搞到烏煙障氣啊
唔反就玩完 架啦 港豬
內河碼頭65公頃可起2.2萬戶
粉嶺高球場172公頃就起得1.2萬戶
所有問題根源,每日150個>>>仲有人spin落去新移民度,而唔係屌d人炒樓
東面有日出康城
西面有日落青山城
得架k52
出個屯門巿廣場/屯門站要快就要轉車
唔轉車要坐成個鐘
仲要勁多大車勁大塵
到時100架車行962x不是夢
係就係100架

不過係行K52
要考慮貨櫃行業長遠發展?

而家擺明唔做架啦
大陸食晒你啲貨啦
HKU有個professor有咁嘅建議
係都將政府總部搬晒去大西北先啦
呢D有就業職位俾人就起晒樓迫人出市區返工
填海都填三聖出面啦
一定唔會

黃金海岸班有錢人點會比你呀,又有遊艇會又盛

大把達官貴人 比你填海無左個海景 樓價又跌搵自己笨咩
泛民又有排嘈。明白中間有啲數好可疑etc,但政治不嬲係妥協,有時懷疑自己含撚投泛民係咪啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞