屯門變天!內河碼頭填海 計劃人口增10萬人

159 回覆
12 Like 134 Dislike
屯門2期
又稱東涌2期
反對起屋係我果區

典型香港人

利申:我反對
屌你西鐵同屯公仲唔夠塞呀
加上填完賣俾發展商咪一樣on9
賣少幾塊地黎起公屋
好過賣完d錢拎去晒啦
根本咩都唔方便
多幾撚多人都好
大西北都一定係出港九返工
路就得咁多
壞車炒車就成日有
屯門又冇另一個金融/商業中心
啲人撚會入去做咩
變難民營,冇嘢多,得人多,團結基金班正撚樣黎
如果連埋東大嶼山填海直接由屯門整鐵路經大嶼山去堅尼地城咁先得
不過宜家地鐵成日俾人屌立法會又塞車,就算有plan起碼二十年後先實踐到
西鐵同屯公問題搞撚掂先啦
聽講規劃咗果度十年內收地
同啲居民開緊會
事實: 大西北交通迫爆
解決方向: 1. 改善大西北來往市區交通; 2. 減少大西北來往市區交通需要

1就其實冇得做, 路就得咁多, 起多條都頂唔順

2就其實可以研究每日幾多人出去市區返工, 再搵堆中小企, 大企業傾下如果有平租金有好既商業配套, 搬寫字樓入大西北有冇問題 (數碼港都係好隔涉, 但係真係夠大夠平, 好多過100-200人既大公司搬晒入去)
搬到既話, 剩係交通都分分鐘一日少10萬人出入大西北
都未計新商業區既工作機會(飲食, 服務, 保安等, 好岩俾堆新移民做(肯做既話))

大西北咁樣剩係起樓真係唔係辦法
當然有樓就一定有人住, 始終係最基本既需要
但係個交通真係嚇死人
政府大撚把錢, 同班鄉下佬買地, 由得佢地發達啦
有地起居屋公屋, 有丁權咪俾間居屋佢地囉, 佢地咁樣霸住撻地機會成本高幾十倍

而家唔可以因為唔想佢地發達而搞到幾十萬人冇樓住
有D野唔應該拖
屌你老母 成個維港填撚左去算啦
好野, 以後返工放工可以上巴士訓多兩個鍾先落車

最好增多50萬人, 塞夠6個鐘, 落車即上返車, 屋企都唔返, 日日訓覺嘆冷氣
改起公屋
支那人落到黎又有無敵大海景
正呀
國際都會
全香港係得本土派反對輸入大陸人
黃絲豬同民主派都係不反對輸入大陸人
填青山灣個碼個咁班水上人水休漁期泊去邊
係咪可以泊黃金海岸游艇會
起埋屯門赤鱲角連接路之後 幾撚近港豬噢大橋
再過多廿年直落中部人工島 fatfat
做到就真係有分流作用
到時可以去珠海/深圳返工啦 大灣區呀 仲洗去中環咩
真係人口無上限
2 都冇用,社區形象問題
你係老闆你想個office係大西北定中環?
租幾平都應該吸引唔到大企業入去,所以呢個係死症
除非政府身先士卒將所有office搬入去大西北,咁就焗一堆鐵飯碗入去大西北做野,住大西北鐵飯碗又唔使出市區工作,跟住再創造另一個新工商業區 (ff下,我唔覺得可行)
港閪繼續住迫啲
咪搞我屯門 依家已經夠多蝗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞