幫公司寫左個Annual dinner 抽獎網頁,點知大獎抽中左自己

200 回覆
1609 Like 13 Dislike
大獎係咩先?
其實個系統係咪剩係拎員工id同名之後random?
最簡單做法: sql拎員工資料rand() limit 1,之後print result出黎就得
但係中咗要剔返走果個人先得,如果唔係會有機會中完又中
如果樓主中完又中嘅話,就更加令人懷疑
個故仔係幾好笑既
加個employee_id not in (xxx)
睇下警察幫唔幫到你
有冇諗過公司所有人唔認得你
都遞得信仲驚乜撚,有證據咪告ICAC囉
洗撚驚人點睇咩,同班三姑六婆過人世?
難聽D講句,如果佢地之間某個同事突然之間死撚左,憑弔都慳番啦
屌你 都遞信
驚閪咩
跟本個program入面全都係hardcode內定,正一IT界毒瘤
點知再中
以前唔係用電腦, 用卡片嗰d, 咪又係任佢UP
笑到仆街
早d寫完拎上github咪可以唔洗俾人懷疑
利申淨係識少少JAVA,唔知樓主用咩寫, 但我諗logic 差唔多

好似話D program既random 都唔係真係random , 跟住D seed 去轉, 同一粒seed 點run 個結果都一樣。 不過樓主話run 左好多次,計唔到中邊個獎 , 我都信既。

但如果嚴格D黎講, 試完run 到自己個名/ID,試run幾十次內都冇話唔得。

有冇多幾層保障/比老細去洗粒seed?

不過樓主都打算唔做啦, 由佢啦。

簡單少少都會用個time 做seed掛
哈哈, 陰謀論下姐。都未知樓主用咩方法ran, mod d 咩數, 入落去D咩野hash table之類咁, it 狗咁叻要做幾個case 係三幾十個trail 下中都唔係難事
根本成個program就係print 你自己個名
Sql都唔洗
無問題嫁 都走 佢唔順咪報警/ICAC
巴打我應該同你同一間公司 因為發生既事一樣 差在我係旁觀
貼code 出黎俾我地睇下咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞