(勸世) dse既你千萬不要讀civil

57 回覆
56 Like 6 Dislike
你拎醫生社會地位同人工黎同工程師比已經係錯
就係行內人見住呢兩年畢業生就業率
同埋見住唔小RSS冇野撈先唔想D人考到入CIVIL既分而揀
係咪前兩日俊和先遊完行話要過基建 我都算脫離左苦海 真係DSE既可以去2018 GRAD E POST了解下揾工易唔易
我成日都話
你自願ot 就唔好呻辛苦
我由fg 到而家咁多年
workload過多我都係直接同老細講我得兩隻手,做唔到二個人既工作,and then 準時走人or 自願ot 最多一粒鐘
從來未比人炒過,辭職個陣仲要加人工留我
根本d老細好簡單,個個唔ot, 唔通佢炒哂d人咩,掉走你由細比d仆街廢老灌輸你既on9奴性思想啦,二一世紀架啦。

成日話咩香港無基建,我都叫你地跳出自己個井comfort zone,唔好淨係坐係度諗呢樣唔得,個樣唔好, 個市係差呢d藉口. 你跳左出黎就知你而家既諗法幾愚蠢.

可能呢個就係點解你地同其他civil人既分别,得你地係度呻黎呻去, what people say "loser"

我同屆d 同學有contractor, consultant, client, gov, 個個有車有樓幸福家庭生活. 邊有你地咁愁.
我只係覺得依家考得入CIVIL個分既人
冇需要入呢科姐 因為真係唔高性價比
入得呢個分大把選擇更好
我自己呢 就慶幸成績唔錯 HKU FIRST HON GRAD 依家係上海做左一年 準備跟公司去杜拜做
人工叫做對得住個成績
唔知你做過邊間啦
當然全世界唔OT乜野老細都吹你地唔脹
但有D乾收銀個文化就係 個個唔知點解好團結OT
我就係當年唔想OT而好似你咁講跳出左自己comfort zone
因為我冇可能改變到身邊同事
班仆街真係個個好奴性咁OT
我自己就係最反叛果個
SCHEME行到第2年我都廢事理直接斷左 揀左走到去上海
我唔知你邊間公司咁幸福啦
但我做過既果間一D都唔愉快
岩呀 跳左出黎就知有幾好
我直頭跳到冇雷公咁遠 人工係香港做GRAD E果陣差唔多5倍
的確CIVIL搵到錢大有人在
但留係香港最多叫做餓你唔死 但又彈你唔起
從性價比嚟講的確唔抵
反而讀nursing嘅就算高
穩陣有工開起薪算係fg之中這嘅一群
咁當然啦係厭惡性行業呢d因素唔講啦

我覺得對civil行業唔瞭解或者冇興趣讀落係幾辛苦
好似我咁
利申hku civil yr3 cgpa<3
呢排開始搵intern都好驚冇人請
從性價比嚟講的確唔抵
反而讀nursing嘅就算高
穩陣有工開起薪算係fg之中這嘅一群
咁當然啦係厭惡性行業呢d因素唔講啦

我覺得對civil行業唔瞭解或者冇興趣讀落係幾辛苦
好似我咁
利申hku civil yr3 cgpa<3
呢排開始搵intern都好驚冇人請

唔駛驚
出黎做野你就知你主要工作係excel
其次你入program畫公仔
如果係consultant

contractor 既話係去吹水,拖人人跟住比人屌,拖到起好先交必須交既野

Client 就 多做多錯,唔做唔錯

讀書叻唔代表做野叻搵到錢
唔好咁快唔鐘意civil住
讀civil 入政府做ws
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞