(勸世) dse既你千萬不要讀civil

57 回覆
56 Like 6 Dislike
轉行
真係要揀依家做bs啦
香港civil仲有幾多你自己心中有數
經過呢十年大白象 仲會年年幾千億扔去基建?
反而大樓一定要起 因為日日比人嘈冇樓住
咁你話邊樣相對穩定?
我都諗緊 同埋我都做緊bs野
有牌果d 請你又嫌你人工貴 你自己又唔捨得減人工做
又唔知已經唔係08-16年果黃金幾年
bse呢幾年ive一車車咁收人
人多,壓價,做狗又低賤
係 依家bse個價真係比狗做
civil 雖然個價仲係相對高 做請人數目大減 勁多人失業又邊個知
我hkcc>poly civil , fg3皮,你叫人唔好入?
邊間civil fg 3皮咁把炮
就業率呢幾年有跌冇升你唔講 一堆港珠澳rss 完約失業你唔講
o..原來你25歲有ae黑卡 得啦你叻啦威啦 唔好阻我正常討論
下...識大把civil 30歲前>40k
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐
世界好大,離開個井,你會發覺一切都不一樣

其實ot勁唔勁真係睇人
我又未見個人比人炒因為唔ot
淨係見d人明知ot無補水,都自願留低,咁有義氣就唔好係度嘈辛苦啦,有冇檢討過係
自己奴性強咋

外國人人唔肯ot, 大部分老闆都會唔expect 員工ot
你做過civil consultant 未?

Scott Wilson, cm Wong, aecom, grey Wong
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐

其實ot勁唔勁真係睇人
淨係見d人明知ot無補水,都自願留低,咁有義氣就唔好係度嘈辛苦啦,有冇檢討過係自己奴性強咋

請問你真係做civil?

剩係MTR沙中同高鐵都炒咗成百幾人,呢幾年中層搵工好難
ot唔算難頂
唔知幾時冇job完左要揾工先煩
做rss又要煩成日揾工
坐head office做design 又做到狗咁 樓上話唔使點ot 做contractor可能係 但呢兩年contractor因為沙中線 港珠澳 同埋高鐵完工炒左幾多人你知唔知 呢種係結構性失業 成個行業冇job 大把人留唔低 你想d後生第時日日驚自己幾時冇野撈咪入civil

咪亂咁吹啦,成日話個市差,你地係咪真係civil架
去classified post 打engineer 大把vacancy
contractor design office 長期唔夠人請唔到人
全部講緊45k+
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐

其實ot勁唔勁真係睇人
淨係見d人明知ot無補水,都自願留低,咁有義氣就唔好係度嘈辛苦啦,有冇檢討過係自己奴性強咋

做contractor啦如果30歲前有40k
環境差 多數要返6日
contractor個環境唔係個個接受到同頂到 好多塵同埋要返6日工唔係個個鐘意返6日
做consultant梗係唔會因為唔ot炒你 但到你去到有老婆仔女供緊樓果陣 會因為你做唔到目標既野而炒你 你可以話係我廢做得慢
但我見唔到有幾多個香港做consultant係可以冇ot過 有既我都想識
另外就係上面講到失業問題 好境講乜都廢話 03-08幾多工程師去賣保險 hku civil grad 揾6000蚊

就係個驚字你地咪辛苦左咁多年白ot囉
我由11年開始最多ot 一個鐘,而家45k囉,好冇
consultant , RSS, client 我全部做過
唔明你地唱衰civil有咩用意
獵頭公司嘅廣告
Agree!其他行業就錢搵錢。
做工程,做建造~ 就係係你起既樓既石屎成本計個幾個%比你地做人工~
其他仆街地產經紀,就係係你起完既樓,包裝好哂既樓盤產品計幾個%做自己人工~
心水清既自己諗諗先

(勸世) 入行前諗清楚。
其實做咁多年45k以一個ugrad黎講好普遍
唔係特別好
留名
你講得你做過咁多野
咁多年經驗 其實45k冇乜特別
大把中學教師會計社工護士都有呢個數
重點係 唔使驚冇基建要揾工
我就識好多港珠澳rss完左約成半年揾唔返
呢幾年基建有幾多過到立法會係死數
呃唔到人
想中年失業就讀啦
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐

其實ot勁唔勁真係睇人

環境差 多數要返6日
contractor個環境唔係個個接受到同頂到 好多塵同埋要返6日工唔係個個鐘意返6日
做consultant梗係唔會因為唔ot炒你 但到你去到有老婆仔女供緊樓果陣 會因為你做唔到目標既野而炒你 你可以話係我廢做得慢
但我見唔到有幾多個香港做consultant係可以冇ot過 有既我都想識
另外就係上面講到失業問題 好境講乜都廢話 03-08幾多工程師去賣保險 hku civil grad 揾6000蚊

consultant , RSS, client 我全部做過
其實做咁多年45k以一個ugrad黎講好普遍
唔係特別好

係囉,唔高而且好普遍
唔明d人點解係度唱到好似無得做咁
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐

其實ot勁唔勁真係睇人

環境差 多數要返6日

你講得你做過咁多野
呃唔到人
想中年失業就讀啦

其實你有冇搵過工?
幾間in 都話等人用
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐

其實ot勁唔勁真係睇人

環境差 多數要返6日

你講得你做過咁多野
呃唔到人
想中年失業就讀啦

從來無話好同特別
只係唔扺得d人都唔知係唔係行內人
係咁中傷civil, 壓低civil先企出黎出聲
總結:
civil 好差
但45k人工唔係高而且好普遍
連登仔個個月入100k 十層樓收租
當你入左行真係做E生就知道
無論PRIVATE 定 公立又好
你會好難做到work life balance
冇錯 的確可以保你三餐叫做餓你唔死
做到有經驗啦 仲叫做搵到D錢
但係你會發覺香港做醫生係會冇哂私人時間
到你搵到錢果陣 你會發現自己錯失左好多野
佢可能唔想人地入行

利申 civil 仔
30k
冇係香港做了
曾經係某港島乾收銀
經過過一整個月朝9晚12
都試過返足24 朝9到第二日朝9
之後覺得唔想咁斷左SCHEME去左上海做國企先覺得自己似返個人
我唔知你做邊間乾收銀啦
但我幾個同學做賣鞋做CM WOXG
都做到就黎斷氣咁款 個文化根本搞到你做到有OT冇收工
我自己就冇係香港做哂咁多間 真係見識少冇見到好野
至於係唔係真係等人用呢
我就知好多港珠澳高鐵沙中線完左炒左一部分人依家都未搵到工
RSS又有 CONTRACTOR又有 咁始終都一定有招聘
好似CM WOXG咁 長期都請人嫁 爭在係唔係好做 我既好做當然唔係十萬一個月朝9晚5
但我唔知有幾多人做過 我自己一GARD就入去做 比人水埋簽個SCHEME真係做到都未試過收工
至於你可以話 我做contractor做左十幾廿年未試過OT 你做乜唔去做先
好簡單 因為要返6日 出面都有POST講返6日既工真係慘過狗 CLIENT我又入唔到去 講真一句
你香港做N展 有幾多個入到GOV 入到CLIENT 真係有料入果D人 你個人做乜都叻仔醒目仔
何必要留係N展發展 我係上海冇CERT影你睇 我真係做CIVIL

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞