(勸世) dse既你千萬不要讀civil

57 回覆
56 Like 6 Dislike
當你入左行真係做N展就知道
無論CONSULTANT 定 CONTRACTOR又好
你會好難做到work life balance
冇錯 的確可以保你三餐叫做餓你唔死
做到有經驗啦 仲叫做搵到D錢
但係你會發覺香港做工程係會冇哂私人時間
到你搵到錢果陣 你會發現自己錯失左好多野
做consultant OT改圖改到成個月都12點先放工又有
contractor長期返6日 好天曬落雨淋 又有
早幾年基建數字多
無論consultant 定contractor都出高薪請人
3rd hon一樣大把公司比scheme你行 仲出到2xk請fg
但我講返呢1-2年 望下JOBSDB/CPJOB 黎黎去去請人ad得返果幾間
你就知真係淡左好多
因為做開基建果堆人實在數目太多
根本香港就冇可能出返咁多基建去接果班人

真係比狗做嫁civil 政府咪撚再拍埋d總有出頭天 害d後生仔啦
香港工程比狗做
有冇補水先
唔好讀archi
Yr2 archi表示好撚想死
你問下出面邊個n展有補水
做政府engine
100個都冇5個 除非你真係識人/好top
利申 hku 1st hon civil cedd grad e waiting list
係 真係唔知前世做錯咩
今世先鬼揞眼揀左工程
星期一了 工程比狗做
我中同dse math 拎2
讀Ive civil 依家搵緊28k
我,讀完三大搵緊17k
澳洲移民工作前五首選,香港做生做死,澳洲有車有屋
下...識大把civil 30歲前>40k
最多ot 1個鐘
其實係你而家個份唔好姐
世界好大,離開個井,你會發覺一切都不一樣

其實ot勁唔勁真係睇人
我又未見個人比人炒因為唔ot
淨係見d人明知ot無補水,都自願留低,咁有義氣就唔好係度嘈辛苦啦,有冇檢討過係自己奴性強咋

外國人人唔肯ot, 大部分老闆都會唔expect 員工ot
請問你真係做civil?
你做過civil consultant 未?
剩係MTR沙中同高鐵都炒咗成百幾人,呢幾年中層搵工好難
準時放工好似唔正常咁
最慘係連自己都覺得唔正常
ot唔算難頂
唔知幾時冇job完左要揾工先煩
做rss又要煩成日揾工
坐head office做design 又做到狗咁 樓上話唔使點ot 做contractor可能係 但呢兩年contractor因為沙中線 港珠澳 同埋高鐵完工炒左幾多人你知唔知 呢種係結構性失業 成個行業冇job 大把人留唔低 你想d後生第時日日驚自己幾時冇野撈咪入civil
consultant 文化係咁 畢直少 d野又趕 香港做工程都痴線 乜都要快 最好上午揾你 下午就做好
咁bse同civil揀邊個好 做緊bs野(落手做)想讀返個pthd再上去
雖然我係EE ,但都完全同意你講嘅嘢
香港做工程衰三代

利申:收銀
轉行
做contractor啦如果30歲前有40k
環境差 多數要返6日
contractor個環境唔係個個接受到同頂到 好多塵同埋要返6日工唔係個個鐘意返6日
做consultant梗係唔會因為唔ot炒你 但到你去到有老婆仔女供緊樓果陣 會因為你做唔到目標既野而炒你 你可以話係我廢做得慢
但我見唔到有幾多個香港做consultant係可以冇ot過 有既我都想識
另外就係上面講到失業問題 好境講乜都廢話 03-08幾多工程師去賣保險 hku civil grad 揾6000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞