全部積蓄,一句講哂,擺酒定上車?

98 回覆
10 Like 239 Dislike
去旅行好過
上車
之後借錢擺酒去club one搞 必賺
上車啦緊係
擺酒開心一晚但啲錢無晒
買磚頭可以話係成世
擺酒要睇雙方家長人脈
如果中產家庭、中上家庭
一定係擺酒
擺酒會打個和、甚至有得賺

如果普通家庭
當然上車先
其實如果唔係上一輩迫到, 冇人想擺酒
擺酒唔會蝕太多錢喎,擺完再上車冇衝突
最洗錢係結婚相同honeymoon,擺酒人情分分鐘有賺
其實唔係擺酒賺
而係啲人計住幾多公價人情搵啲平於公價嘅酒席嚟吸水

要我講的話
人地出一千唔俾多都至少俾返同等一千嘅飯菜酒水人地先合理
否則莫講話宴客 就連AA都不如
年輕一代根本唔鐘意大排筵席
搞場大龍鳳好撚on9
冇錯 所以我一開始都講 , 係半年前既事, 呢半年都升唔少, 不過我覺得要揾既, 學你話舊樓環境冇咁理想既都仲有。 睇樓主接唔接受。又或者好似兆康苑呢d,價位低dd但實用,都可能有一間半間。 至於多人搶就永遠都係,依家買樓由睇到決定落訂係半日內既事 甚至更短, 搞到好似買棵菜咁兒嬉,冇得慢慢諗。

所以我覺得拎住80萬上車要真係睇下岩唔岩心水, 呢個價有少少踩界, 如果多30萬就唔同講法
80萬上車, 上你老母咩
唔駛投票啦
擺酒好難賺,以前可以,而家好難
你預12人每人俾500,一圍要平過6000 先有賺
你實搵到傳單話有平過6000 一圍,同搵到四百萬以下樓一樣
又偏遠又唔夠靚囉

我就當你搵到每圍5000,坐足40圍
咪又係賺40000蚊咁大把,但要做咁多大龍鳳
化妝自己黎,婚紗淘寶,花車問兄弟,開門利是都唔俾姊妹,奶奶外母著自己衫,俾人話無原隻鮑魚
辛苦自己,出盡人情牌,得失全世界,你終於賺到40000

尤其兩登係唔可以嫌人地人情出手低

不過算啦,你結過婚先再講
應該係講幾多禮金 + 幾多圍酒席

話咗係四圍就畀返4圍嘅錢佢 (可以計平均每圍幾錢再取好意頭價)
你走去ON99擺40 圍咁梗係大部份5舊啦 又肉酸又難睇

請少啲人,請至親同好朋友,果啲人就唔會淨係500蚊架啦
梗係上車先,擺酒呢d門面野可以遲d再擺
過大海
上車 加 旅行結婚算啦
味就係........2018年了,500蚊人情真係要好唔熟先會俾
上車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞