有無做Data scientist嘅巴打?

71 回覆
6 Like 1 Dislike
我依架份intern 都關於big data/ ML
可惜我只係一個Intern
上網自學左少少,依家自己寫緊,叫做理解大約dl/computer vision 係點做

想搵呢類工,但好多都要求十項全能
有無介紹?
想入行
有冇咩CERT讀完會易入D?除左MASTER,PHD....
最怕上唒COURSE,考唒CERT都無人請...
應該真係得master phd
taught master 好似二十幾三十萬

入場券only, 除非你另外有實戰經驗

academic 以外砌github都好重要,如果唔係你只係紙上談兵
飽和果D只係data analyst (用excel玩data果堆人)
唔覺得呢d有飽和到
深受其害
LM
想問undergrad有冇機會做呢行?同埋如果讀緊書將來想做呢類野應該點裝備自己?

其實我而家先year 1,淨係識basic嘅programming,對ML/CV有少少興趣
冇programming 好難做
你grad左果陣都可能變左好多了
讀緊d乜?
另外可以試下玩吓hackathon(datathon),唔少公司都想透過比賽搵人才(當然要贏)。多個機會有人請你,又可以寫落cv。
ee
先學好基本stat,regression必定要熟練。學左之後,慢慢嘗試做一個project(data product).熟悉點樣用一個data oriented既方法去解決問題。宜家好多open source既dataset。霖唔到可以去kaggle搵吓。
ml裏面model好多,由淺入深禁學好d。唔好好高騖遠,一黎就玩deep learning。寫program去run deep learning容易,知道應該點用先難。
講真,基本programming夠玩,又唔系要玩太advance 既嘢。宜家先year 1慢慢build都得。
唔該曬Ching
其實我自己都有plan好今年summer sem學下基本linear algebra同python先,而家加多樣basic stat
btw如果認真想學,個人覺得你可以宜家開始學。因為data science太多嘢要學:
當然上面張圖宜家已經唔update(2013年既圖),同埋唔包deep learning/parallel computing.但個人覺得依然有參考價值。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞