有無做Data scientist嘅巴打?

71 回覆
6 Like 1 Dislike
咁快飽和
Google話address not found
唔好意思,打少左個字母
gamershkg@gmail.com 先真
唔好意思,打少左個字母
唔好意思,打少左個字母
人地讀ML 就唔好水人去做BA

暫時黎講,個人覺得市場唔成熟。好多公司都系度出post穩人。 但唔少系要master /phd,仲要十項全能。認真,如果全部fulfil ,全香港可能得二三十人合資格。見到d post真系想hi個hr。佢地好想穩一個即刻用得既人去做,但香港根本無準備過,點會有人。公司前一排,系出過post (requirement合理個種),但掛左幾個月無乜respond 。
公司黎講(不只我自己宜家公司),好多老闆(尤其大老闆)淨系知道big data, ai, machine learning,但系對做到d乜,有乜嘢需要準備,全部一概唔知道,完全無準備過個database。就算請到data scientist,個data scientist 全部project 要由automation 做起,嗮錢嗮時間。情況就好似前面ching講禁樣。

ps :宜家做緊里行嘅一個小學雞
D老闆話係香港DA要摸石過河
D老闆話係香港DA要摸石過河
飽d乜,認真做ds既人太少,做marketing 既人既人太多。
know one, taking actuarial exam,
HK no IT
上網搵工 就算係entry level 嘅 job description全部都要求master phd 仲要求乜春都要識晒 其實認真又係咪個個都好似超人咁乜都識
睇下係咩公司啦
大公司請 data scientist 就真係會係 entry level 都要求你乜都識少少,唔需要好深入,但要識
Master degree or above 幾乎係主流要求啦,鬼叫現時咁多人爭呢類職位咩
start-up要求都同大公司一樣,但去到都系要你乜嘢都識。
btw 樓主系linkedin 個profile 寫穩工想穩里方面嘅工(比如title之類),應該最近(新年前後)有唔少會approach 你。至於伏唔伏就睇你skill set點。
ps, 有人approach 但無理到。
邊間U?有冇興趣base大陸?

利申:
ex googler, 依家係BAT ge AT做野

大學唔算太出名 巴打有無telegram?
留名
Washington?
係呀
有冇做過nlp/ vision

識唔識deep learning

Bayesian learning
香港google 發展掂唔掂
有興趣,有無telegram傾下?@heigym
學歷得taught master係咪收得皮
phd grad, 做緊deep learning, nlp 果類
大部份要mphil or phd
major 可以係phy, math, cs, or enginee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞