有無做Data scientist嘅巴打?

71 回覆
6 Like 1 Dislike
喺外國讀緊書 就grad 想知香港Data science呢行嘅前景係點
簽證問題 攞唔到工作證嘅話無得揀點都要翻 香港真係無得做?
你見香港對it態度係點你就知data scientist都唔會好得去邊
有,你有冇PhD mphil先

LM
想入行
唔好返嚟,冇咩作為
簽證問題 攞唔到工作證嘅話無得揀點都要翻 香港真係無得做?
有,你有冇PhD mphil先

真係要去到PhD 咁高
你係咪係美國呀?係就不如留低最少兩三年先走啦,返香港無經驗好難搞

不過現時呢行其實開始飽和,好多大公司都唔太需要新人。細公司又通常想即食,想請有經驗既。如果你有 intern 經驗,會好好多

好多公司逐步將 data science projects 變做automated,而 automation 呢步俾唔少前人做好晒啦

利申:非 data scientist,但工作上經常要同 data scientist 合作
香港唔使諗啦,除左少數(外資)公司,好多腦細唔會覺得自己要用到你
正正係因為香港冇人材, 要呢啲位的公司會比好高人工
係美國 搵到工都會留低 不過international student真係比較麻煩 始終都要搵定兩手準備 無人請要就返香港
你真係要做data scientist 起碼讀多個master,冇錢咪去加拿大

除非你講緊的data scientist其實係business analyst
你 final year 未?
如果未,去做 intern 啦!
仲有,假如你係 undergrad,咁你不如一係先做 data analyst 再伺機搵位轉做 data scientist,一係就讀個相關 master degree,否則幾難搵工

太多 PhD 同 master 係度同你爭飯碗啦
我覺得你返黎香港都唔會克食既,始終外國grad學歷高,但你要有心裡準備待遇至少比美國低一半.另外,如果屋企人有買樓支援的話,我覺得這行在香港還是有餘裕的.無就..............
樓主咩major

同美國
amath
master未有錢讀住 我諗我都係想攞下工作經驗先再讀書 始終用左屋企人咁多錢都唔好意思一直再洗佢地錢
我見好多data scientists position都require master
勿灰心
另一個方法係做住 data analyst 先
你有返兩三年 data analysis 經驗,就有機會憑經驗轉職做 data scientist

不過你可能要諗多個問題:只有 undergrad,無 master degree or above,抽到 H-1B 機會近幾年唔大……

講開又講,我公司有時會請 data analyst,你 send 個 email 俾我啦,睇下有無方法幫到你
gamershkg@gmail.com
係美國讀緊個risk management master
讀緊machine learning 都係想做data 方面既野
但係唔知點入行
(唔需要簽証)
你會唔會有興趣做 business analyst / user acquisition 呢類 data analysis / data science?
如果你唔需要簽證,易好多啦!

有興趣可以 email 我
gameshkg@gmail.com
聽落幾好玩
因為想做返predictive analytics 既野
但係唔知夠唔夠班去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞