沈陣營第九十八期 - 怎麼啦,你累啦,說好的,淡倉呢?

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
最巴今朝有無止到張期
啱架啦 個個玩牛熊一開始都係
教黎無用
因為唔聽
真心
輸多十次你就識玩
以前買A股, 有派息, 不過唔算多
同你一樣
今日set既價全部岩岩好摸頂/摸最低位放
前後一朝又冇左兩萬幾三萬
我已經搞唔清楚係我黑成咁即係乜
700 452賣哂
入牛或熊都係即彈超過一百點
其實都係大戶玩撚曬
嬴谷輸縮
好少公司派,屌佢老味好多假賬上市,之後年年蝕嘅,一過禁售期股東就出貨,最後ST,之後退場

梅雁水電呢隻嘢唔知退場未?
聖獸優美個袋爆未?
QQ 啪啪啪!
師父講得岩, QQ冇力
cfu
最巴今朝有無止到張期

冇, 就算今朝穿32000我都唔會覺得意外
愈高位愈大浪, 冷靜d就冇事
我一買就買大野, 唔會買3鳩唔識柒既公司
又唔係一定係佢玩哂
問題係你得唔出結論
個股計 莊家未必得一個
你唔會知佢/佢地想點
真係比你read 到有人大手掃貨
你又唔知佢係入好倉定平淡倉
可能想掃想去又可能係被人夾爆好快落番

講番起
我之前開過一個post
好似叫股票買賣概念問題
我到而家都未明
有冇師兄答我
600900長江電力、矛台嗰類?
個陣買伊利, 買完跌到PK, 之後坐住收息等佢慢慢升番, 最後都可以贏住走
A股唔係唔坐得, 買大公司囉
我大細都買,老千股照買嘅,反正唔會長揸
個陣鳩買, 高位唱完人仔, 蝕左匯率
買左招商, 伊利, 仲有唔記得, 至少新聞見過識既公司
睇過有息收, 賺番人仔跌落黎蝕個D水位有突
師父
我反而好少對住A股, 預左坐艇, 都要坐隻大艇
一定唔會死完翻唔到生
同意
【實戰理論】內地股市危機四伏(沈振盈)(FEB 02)

過去一週港股市況確實是大幅波動,每日波幅初輒三四百點,前日更是先插三百,再倒升三百點,波幅高達六百點。雖然市況波動,但市場氣氛仍然亢奮,好友不斷吹雞逢低吸納,大行繼續搖旗吶喊,叫你去買!驚你哋上唔到車,錯失賺錢良機。

昨日港股先升後跌,高低波幅逾400點,以全日低位收市。跌市的原因,主要是受A股拖累,上証指數反覆跌至3446點水平。A股下跌,表面上是升得急,加上臨近農曆年有套現沽壓。但實際上,要留意內地的政策因素,特別是加強監管金融風險,打擊違規借貸。加上樂視復牌已經出現六個跌停板,不少持有其股份的大戶,本身是用了大額融資去持貨的,樂視下跌將觸發斬倉潮,斬唔到樂視,就要斬其他貨。而樂視借落不少銀行貸款,亦將成為銀行資產質素惡化的原因。

技術走勢而言,恆指暫時的支持位處於32000-32300區間,若然此區間失守:,將會引發新一輪的跌浪,大家不能掉以輕心。
唔想輸錢就清槓桿倉過年後先玩
個市有排未玩完, 蝕住本過年你又大壓力就冇意思啦
上次跌2000點師傅都還足錢呀, 慢慢玩就冇問題
通常急先會出事, 急=輸唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞