沈陣營第九十四期 - 振振有詞睇兩萬,盈盈笑對三萬三

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
提醒師兄
上年試過大沈判 一日審左600點
記得睇緊少少 記得止蝕
我經驗不足
但覺得牛熊輪商呢個factor 唔係太大
感覺上期指個班先似話事多d
我鳩估係引daytrade 個班開好倉自己就月尾平倉咁解
慈愛的師父!
求你垂憐我們!
我們同聲晚禱

我們的師父,
願你的熊受顯揚,
願你的淡來臨,
願你的沽意,同船就齊心,
如同在沈判。

求你今天賞給我們日用的熊仔,
求你寛恕我們的好倉,
如同我們寛恕好友一樣。
不讓我們被好友誘惑,
但救我們免於楂貨。

基本因素佢好似只係做物業管理前途唔知得唔得
不過由炒賣角度近期內房hit,又有90%配售應該幾乾下
聽朝聽下樓王點講先
你上親水都係禱告同埋預測錢錢錢

3隻會抽
咁既勢32200既牛仔應唔應該走 定坐多日 得返600幾點緩沖
提醒師兄
記得睇緊少少 記得止蝕

呢個月由之前輸5萬 由一萬贏返6萬
而家又嘔返萬五出黎 心情唔好受 但真係睇埋聽日 如果跌超過300真係不問價走左先 無計 美國太弱
咁既勢32200既牛仔應唔應該走 定坐多日 得返600幾點緩沖
提醒師兄
記得睇緊少少 記得止蝕

呢個月由之前輸5萬 由一萬贏返6萬
而家又嘔返萬五出黎 心情唔好受 但真係睇埋聽日 如果跌超過300真係不問價走左先 無計 美國太弱

玩股啦, 指數做錯好易白做
其實你知唔知你買指數牛熊證嗰時, 輪商係要買期指對沖,咁樣你話關唔關事
關事就當然
但想請教你嘅諗法係
輪商想殺對賭嘅熊證
定係熊證被殺要嘔翻對沖因而打左上去
另一方面今日335嘅熊證實際上相等嘅期指未必會好多
所以我會覺得影響唔太大
留意師父已經消耗左好多青春
\|/
\|/
\|/
黃國英:投資者心態定成敗 (00:04)

on.cc東網專訊】豐盛金融資產管理董事黃國英在東方產經「對沖國度」專欄表示,「牛市唔使聽分析,熊市唔想聽分析。」表面上投資不外時勢造英雄,股評專欄意義不大,亦難怪有趨向娛樂化的迹象。隨着市況愈來愈旺,一批新鮮人入場,對貼士極度渴求,自己這種以心法為主的評論,更加顯得過氣,似乎有必要檢討這個欄的存在價值。

上星期三、四都外出用膳,分別被兩個服務員認出問貼士。當時內銀股剛剛回落,自己依然睇好,兼且風險相對低又有股息收,比較適合一般小市民,於是作出推介,當然亦有粗略講解背後理由。結果只是換來一堆「不過但是如果」的回應,嫌三嫌四,肯定不會入場,走失了之後的升浪。

輪到星期六的講座及晚宴,不少人都多謝自己去年底及時轉身,加大內銀股比重的建議,令他們收穫甚豐。同樣是黃國英,同樣是內銀,又同樣一堆睇好理由,一批人可以快速行動,另一批人則抗拒接受,敗於畏高,理由應該不是價錢上的些微分別,而是心態上的不同。

長期讀者能夠快速行軍,是因為訓練有素,有能力消化自己推介的理據,而且有風險管理意識,用適量注碼入市,摒棄十上十落的心態,自然較容易揮灑自如。從兩者之間的對比,忽然體會到專欄仍然是有價值,替讀者練內功,至少應該比馬經式推介有用,更加不用走娛樂路線。

一樣米養百樣人,欠缺慧根又欠耐性的讀者總會有一大堆。假如勉強迎合,只會有如電視劇及合拍電影般飲鴆止渴,走向沒落的路徑。惟有作出忠告,不要浪費閣下的寶貴時間,這個專欄沒有閣下需求的猛料,請轉向大師級作者尋找答案。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士)

大膽.jpg 乘機又抽師父水
搵師兄弟key師父個樣落去,呢幅啱用

老美
\|/
熊霸天下圖示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞