獨生細個好似得到所有資源 但係

62 回覆
64 Like 3 Dislike
唉 其實都幾無奈
自己又真係未必能力offer啲好好嘅野俾佢地
唔係獨生
但我仲讀緊書老豆已經退左休
然後而家出黎做野冇耐,兩老都未養掂自己
就攬住阿哥個仔要養埋佢

咁又點睇
要養埋阿哥個仔?吓

要攬住人地個仔接埋返屋企住添
屌....肯定又係啲長子嫡孫乜乜柒柒啲概念.....
唔用真係唔得,唔用tg 真係無辦法識到連登既巴絲
好明你
覺得第時所有野都要自己一個面對
完全冇兄弟姊妹可以同你分擔
再講遠啲 老豆老母死左之後自己就冇人冇物
好唔想自己係獨生
係啊 有少少孤立無援嘅感覺
唔係獨生
但我仲讀緊書老豆已經退左休
然後而家出黎做野冇耐,兩老都未養掂自己
就攬住阿哥個仔要養埋佢

咁又點睇
要養埋阿哥個仔?吓

要攬住人地個仔接埋返屋企住添
屌....肯定又係啲長子嫡孫乜乜柒柒啲概念.....

我都係獨子但係爸爸早幾年走了,屋企所有長輩都一個一個走晒,得返媽媽一個相依為命,經濟上都可以話係中產冇問題嘅,我相信父母都唔會單單淨係依靠你一個,佢哋有自己嘅打算。

所以作為獨子嘅我哋一定要俾佢地睇到你獨立嘅一面成熟嘅一面,起碼識得自己照顧自己,唔會行咗歪路

起碼咁樣佢都會放心啲,但係越係去扮演獨立嘅角色就變得攞唔到個平衡,佢會覺得我唔關心佢疏遠左佢,慢慢大學畢業開始拍拖,工作好多時候都忽略咗佢,或者一句不用擔心,其實都淨係想俾佢放心安心比佢知我係獨立到,但佢就會覺得我唔再需要佢唔再聽佢講聽佢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞