獨生細個好似得到所有資源 但係

62 回覆
64 Like 3 Dislike
到父母退休 成頭家要孭上身
(你老豆大把留俾你另計啦
如果兩老多病更大負擔
但係又唔可以一走了之
兩老仆心仆命養大你 錫你 俾曬最好嘅你
(唔計啲放置型家長)
我做唔出
但係有時喺度諗
我到時係咪真係養得起個家
我一個人 係咪真係承擔到咁多野
衣食住行醫療 每個月洗費幾咁大
我fg屋企人就退休了
到時點樣生活
即使佢地有些少積蓄 都唔搣得幾耐
仲有 我都想日後建立一個自己嘅新家庭
但係我怕我連自己生活都搞唔掂
種無力感大到
啊啊啊啊啊
叫下春姐
人生就是這樣
當係考驗lo
這是命運
ok
多謝巴打

好多不明朗/難以估計嘅野 搞到個人好擔心 所以呻下
係神俾我嘅考驗!!!
樓主好似幾灰咁,諗到父母一退休就會好多病痛咁。
退休其實佢地都好有能力既,只係完成左養育呢個任務,佢地再追求另一個目標o者
老豆有幾樣長期病
不過我諗佢地又唔係照顧唔到自己嘅 只係真係唔想佢地食自己老本
不過我焦慮同抑鬱 可能諗多左
lm
你要加油!
唔好向命運低頭

突然間覺得自己同耶撚傾梗計
diu係正面撚jeh
一世人平平無奇地過同咸魚係冇分別
有d考驗地過先會有活著既感覺
咁諗自己會開心d
啱 依樣係我要學嘅野
我又係獨生 仲要一出世果陣就比老豆老母掉左去親戚屋企 到我中一先接返我 所以我由細到大都算係比我姑姐養大
我姑姐冇小朋友 所以第日佢地老左 我可能要照顧3個人 真係唔知點搞
我諗如果真係唔夠錢 我就會放棄我老豆老母先

點解會俾親戚湊自己個仔咁得意嘅?
經濟出現問題?

咁字面睇的確你姑姐對你仲好感情
苦中作樂冇咁痛苦
btw,抑鬱堅係會影響你對事情既睇法,都真係會幾負面個方面咁睇。don't worry.
其他父母多數會為自己安排自己既將來,佢地唔會比壓力你既。同埋一家人,係一面去面對,呢個先係最大既能量,唔係淨係單單睇錢,時間呢一d。

利申,我媽而家都開始長期病,我都花好小時間同錢係佢身上,但我覺得我越黎越愛佢,佢都feel 到。呢個係好恩慰。
啱呀
而家呀爸呀媽就退休
自己一個預計就嚟要養佢地
就算唔係比好多家用,都預咗水電供樓會我負責
加上又單身狗
想自己買樓又更加唔洗諗

好頭痛
對 唔知我幾時先可以養成依個習慣呢
唔該曬巴打 有時一句普通嘅話說提一提我都點一點醒我

明白
我同家人其實唔係好close
但有份愛咁
所以相處方面真係冇乜經驗
會學習下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞