17歲女生葵盛東邨墮樓 送院不治

159 回覆
73 Like 13 Dislike
香港女仔大個搵人養咪得咪得
係中學班教畜將DSE放到咁撚大
我吊 公開試成績除左入大學
社會啲人都wfc係拎幾個5星

其實沒degree 又沒乜大不了
香港教書果班月入幾萬
又唔撚理啲學生死活

係時候學生聯盟反班死教畜
其實唔太關AL同DSE事,就算係末代高考生嗰陣都冇依家社會咁畸型,個個都學好撚多嘢又要keep到成績。最多只可以講AL 當時難啲,但頂唔順嘅CE已經被foul 搵緊其他路數,而DSE真係一試定生死,心理壓力都唔係舊人明白嘅。玩法唔同除咗難度以外都冇嘢好比較。

只能講句,一切都係香港社會嘅錯。

利申 舊制
都有部分好人老師,關心鼓勵同學的
不滿不快或消極時,希望dse學生講出黎,唔好尋死。風雨不會沒了期,世間有不同的道路,然後你會發現另一種風景。
繼續推返若蓮子喪個post 安慰下死者先
btw RIP
所謂名校即係100%將衰野收埋
當佢係學校比人恰 校方第一時間大事化小 小事化無
比其他banding學校 band1既會收得最埋
唔排除有呢個可能性
其中一份子
發現李兆基人一個

如果你硬係要根據嘅話
http://bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=secondaryranking
當然我嘅判斷唔係基於呢個排名
至於係乜 唔使同你交代 你信唔信 唔關我事

林護人好少覺得自己間學校勁 呢個真
硬食普通話
ugc 四間u 要讀蝗語
勸大家咪撚揀BU 總之
Year 1 好快撚啲quit rejupas la
你都識講部分

做老師都係打份工姐 你覺得佢關心同學重要
定係做住自己份工做要
表面扮關心實際佢利用咁同上層拉關係
明顯係社會問題啦
成個階層不斷受剝削
係一個奴隸社會, 唔鼓勵人有自主創意
由經濟架構, 引申到教育制度, 同教育模式..
都係奴性教育
又點會真正有心去學習知識, 語文呢
公開試越嚟越難,
而且唔似得外國噉一年可以考幾次

其實就算冇轉制度
無論中小學嘅課業
會越嚟越多越難

再者依家產業架構問題
奴性社會等因素浮面
直接影響咗教育制度, 同方式
變奴性化, 同越嚟越大壓力

依家讀到u 唔一定有工做養到自己
讀唔成書都唔能夠靠份牛工養到自己
個個都唔想做地底泥唯有發奮讀書
但最後都係走入死胡同
舊制too 以前會考大把人衰 都未死
成績好都要死真係 rip
懶醒 我識啲學校因為我係讀荃灣區

又要俾link 話硬要根據的話,又要話自己唔係基於條link做判斷,都唔知quote 黎做乜。

R哂頭 愈講愈失禮,都識幾個林護嘅明明講嘢好有條理。
Rip
(離題)我想知個list點計分,見唔到可風
俾 ❌ 畀 ✅

黎 ❌ 來 ✅

懶 ❌ 讕 ✅

《廣州話普通話詞典》頁224(劉扳盛編著,香港﹕商務印書館,2008)

R ❌ 抓 ✅ 粵音aau1「抓zaau2」的異讀字

Source: 香港中文大學《漢語多功能字庫》
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-mf/search.php?word=抓

漢語有一字多音、文白異讀,即讀書音與口語音之別。

從「手」,「爪」聲,本義為用指甲或帶鉤齒的東西在物體上劃過。《廣雅‧釋詁二》:「抓,搔也。」 唐杜牧〈讀韓杜集〉:「杜詩韓集愁來讀,似倩麻姑癢處抓。」

音義皆合。
諗起農夫首十七年華
rip,依家香港教育真係痴撚線
萬中無一
真係要死,喺學校或者教育局機構先跳

rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞