17歲女生葵盛東邨墮樓 送院不治

159 回覆
73 Like 13 Dislike
我果陣考都係諗考到就讀 考唔到就做野算
依幾年做乜變到咁大壓力
係咪睇得連登多真係以為冇大學讀就乞食
利申2013dse

你唔care大把人care
安柱係撚葵盛咩
你講李兆基都唔講蕭明、善德…
當有人死,講緊喺有一堆人死都唔足以令大家反思究竟發生咩事,我諗唔到仲有咩方法救到呢個社會
最驚變左日本咁,自殺成為常態
其實真係好可悲
當有啲地方提倡快樂學校 個個學生都中意返學 大個咗可以發展自己理想
香港就愈讀愈死
點都好……

一路好走

希望你得到解脫
希望死多幾個連登仔令香港男少女多
期望值太高,以前有會考AL兩試,依家得DSE,學生心理壓力更大

香港人唔鐘意聽人講野,直接講自己套睇法。聽聽年輕人講野先,唔駛俾答案俾意見住。
其實生佢出黎都係自私啦
窮人生仔
你有幾勁呀蔡佩強
已經係
自絕於人民
首先,安柱係葵青區校網
其次,善德好廢
利申 善德人
關dse咩事 AL壓力大過dse10倍啦
自殺唔值得圍爐🤷🏻‍♂️
首先,安柱係葵青區,我夠知啦,不過樓上話葵盛唔係葵青
其次,李兆基更加廢
利申 林護人
其實明顯報紙老特登引導讀者話學業壓力大
講真如果名校又名列前茅真心唔覺會驚入唔到大學或者揀唔到自己鍾意個科
利申:垃圾band2平時唔溫書唔交功課最後9個月溫都入一大
其實dse考生冇經歷過al 對佢哋嚟講都係咁大壓力
香港點差係一件事
郁d 走去自殺又係一件事
🤷🏻‍♂️
我未考過dse,唔敢話好簡單。

而且佢地只有中六,亦只得一次公開試。

AL係難,但當年無咩學生跳樓。依3-4年學生自殺升到最少70宗,好難唔質疑dse制度有問題。
啲人係鍾意亂估 根本好唔尊重死者 除非佢有留遺書講明
善德人自己話善德廢都叫合理,自己利申林護人但係話李兆基廢過蕭明善德,九唔搭八又唔講原因,定係其實想叨下光威下?原來林護人都廢廢地 失覺哂

By the way, R.I.P.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞