Third hon認真一問

66 回覆
4 Like 15 Dislike
三大science
3rd hon畢業
會唔會之後無人請
政府個啲會唔會完全唔請3rd hon
fg出黎係咪極睇重hon
小弟諗緊去唔去進修/讀其他課程

知道自己好廢 我係垃圾我係廢青
本身自己大學揀錯科 自dse完左開始無認真讀過書
大學讀得辛苦又唔敢quit
出到黎唔打算做返science相關既工

有無巴絲打可以比啲意見/經驗小弟
求認真回覆 好迷惘
No one cares after first year
pushhhh
政府公務員同細公司就唔太睇咩hon

但讀science 就好似無咩公司會請science ,唯有考慮下考公務員
渣ga
讀個專科hd,穩下食無難度
政府公務員同細公司就唔太睇咩hon

但讀science 就好似無咩公司會請science ,唯有考慮下考公務員

申請做啲高級啲既 例如eo 係咪會唔請嫁
讀個專科hd,穩下食無難度

有無咩好介紹 同埋要讀幾耐到
留名等睇拎third hon 月入50k嘅人
無認真讀但讀得辛苦?
留名
無認真讀但讀得辛苦?

應該話認真咗一陣覺得辛苦 所以又hea住讀
留名等睇拎third hon 月入50k嘅人

連登中五仔都100k la
利申月入18萬
工種免問 問即係你唔信

認真post求認真回覆
本身science好難搵工
大把成功例子:

港大校長徐立之在中大攻讀生物系學士時,只取得三級榮譽畢業

但3 hon點都有影響:
1. 唔洗唸大公司mt / 大學入面pc/ EO 以上機會好細
2. AO EO等機會好細
3. 見工會比人壓價 / 面試機會少過1ST, 2ND UP
4. 讀勁野MASTER 好難
5. 唔敢講比人聽 3大但 3 HON
6. 樣衰, 人生污點
本人 物理third hon 係日校教緊物理數學

雖然好慚愧,但只要個人presentable 都有出路既
大把成功例子:

港大校長徐立之在中大攻讀生物系學士時,只取得三級榮譽畢業

但3 hon點都有影響:
1. 唔洗唸大公司mt / 大學入面pc/ EO 以上機會好細
2. AO EO等機會好細
3. 見工會比人壓價 / 面試機會少過1ST, 2ND UP
4. 讀勁野MASTER 好難
5. 唔敢講比人聽 3大但 3 HON
6. 樣衰, 人生污點

2個到聽聞真係百幾人爭一個ao/eo位,所以應該爭唔贏

3個到都預左,宜家唯有努力啲去學好啲英文,講流利啲,同埋睇下有無咩其他技能equip下自己

4應該唔諗住讀,除非讀完有好既出路,因為諗住搵多啲錢,同埋讀完個degree拎個3rd hon,唔敢同屋企人再拎錢書

5同6就真係....

比我再揀一次一定努力啲讀書
本人 物理third hon 係日校教緊物理數學

雖然好慚愧,但只要個人presentable 都有出路既

起碼物理都叫難啲既科,我讀緊啲易少少既major 好慚愧
本身science好難搵工

真係...
我又唔係讀得勁,應該搵份唔關science事既工做會好啲
我都sci 3rd hon啦 又咪係咁
科大就科大
咩撚野三大
利申:UST
我都sci 3rd hon啦 又咪係咁

咁請問巴打出路好唔好 純粹好奇
科大就科大
咩撚野三大
利申:UST

邊間大學唔係最重要
3rd hon先係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞