沈陣營第八十六期 - 師父的貨金game終極大佬永恆發酵

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
師父 一年啦 你最近還好嗎? 瀨野瀨左咁耐
好快就一週年
順道search到其他圖

師父mpf未轉返指數基金,我哋攻佢大本盈
最驫跑第2
大師兄
多謝觀賞
順道search到其他圖

大師兄

呢張真喺好型
今日聽到好多QE解釋,不過冇人講已故諾貝爾經濟學得獎者彿利民指出嘅「貨幣政策時滯效應」

09年QE到14年,16年唔見到樓股齊大升,去到17年先見到,彿利民通過大量研究,發現財政政策一般要6-9年先見到後果

經濟好似一部老爺車,當你覺得太慢於是踩油門,不過呢部老爺車唔係即時反應嘅,隻腳踩到軟唔再踩由得佢啦,行得咁上下公里佢突然加速,原來依家啲油先去到副偈

QE屬於特殊財政政策,亦受制於時滯效應

同樣師父嘅分析並無唔妥,非常正確,不過時滯效應問題,唔啱佢嘅評論時機

縮表加息都一樣,老爺車踩brake佢亦唔係即停/慢落嚟嘅

利申: 腦筋突然short咗
所以成日都話一切都係市場錯 時間錯
所以呢師父個老本
師傅永遠是對的,要注意風險,揸住現金,事事小心
多謝師傅,話網絡唔好信,高pe唔好入,多謝師傅
彿利民主張定向增加貨幣嘅,唔記得係咪2%增加以達到輕微通貨膨脹刺激經濟
師父\|/
去咗Prague
都要上香
型到
師父星期日都要去維園救咁多人
救得一個得一個,現場咁多學生妹,信咗英國皇帝日日gogogo,爆起上嚟要賣身㗎
大師,不如如果個市穿左33000的話你以後退出江湖啦
18歲都未夠開到securities account?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞