究竟"大氣"係咪大陸仔用語?

131 回覆
199 Like 37 Dislike
無咩人講就等於係大陸支那廢詞
盲反到
好心唔好咁小朋友啦大佬
唔記得老舍寫嘢一定已經係民國後
已經唔當古籍 係我錯
雖然果段主要想睇樓主個蝗語定義係咩
知清楚先方便討論
唔係講咗半日 先發現原來係定義唔同就晒氣
另外個解釋 台灣教育部個網都有收
但台灣用係咪蝗語
佢係幾時收錄 係咪因為鄰國人用得多到傳埋翹台灣先收錄 我就考證唔到了
睇你舉嘅例子
係去到現代文學,“大氣”二字先被轉化到比較接近而家大陸哩嘅意思
但都仲要加埋其他字(官樣,堂皇)作為
照咁睇,大陸哩係將四個字至表達到嘅嘢過份簡化為“大氣”
你咁樣將蝗語詞彙講成老舍都有份寫,有點勉強
唔記得老舍寫嘢一定已經係民國後
已經唔當古籍 係我錯
雖然果段主要想睇樓主個蝗語定義係咩
知清楚先方便討論
唔係講咗半日 先發現原來係定義唔同就晒氣
另外個解釋 台灣教育部個網都有收
但台灣用係咪蝗語
佢係幾時收錄 係咪因為鄰國人用得多到傳埋台灣先收錄 我就考證唔到了
ok. 我認我炒左車
多謝電莖指教。
我話你學富五車係單純形容,無其他意思
因為睇唔哂咁多 post, 希望電莖狙擊真正蝗語時一樣咁落力
2架車 你地會揀邊架
https://lihkg.com/thread/530906/page/2?ref=ios
仲有條傻鳩係到同我嘈,屌佢老母
洗撚理嗰兩條傻閪咩
就好似我地講開(你識唔識揸車?) 咁
佢地就講開(你識唔識開車?)
講起都打冷震,仲要咁惡屌返人轉頭

而家啲人係咁
會引經據典撻返你轉頭

但嗰啲字
佢咪又喺大陸啲網/劇/字幕
度睇返嚟
唔通平時睇開古藉咩?
2架車 你地會揀邊架
https://lihkg.com/thread/530906/page/2?ref=ios
洗撚理嗰兩條傻閪咩
玻璃心吖嘛

玻璃心
蝗語到唔蝗
係,其實班人擺明係由蝗度學返來
但係單就“大氣”一詞
又真係唔蝗得哂,所以我最後都拗唔過
即係好似 Calvin Klein 咁
被大陸哩攪到 cheap 哂
但佢始終不是大陸牌子
呢啲被大陸攪爛左嘅嘢
著唔著上身真係睇你自己
講到底係咪蝗語入侵,你自己心知肚明
你因為了解中文而要平反“大氣”一詞我明白
但係我完全唔明白你要同所有寫過“大氣”而又被人屌嘅人平反係咩理由。
係咪你真心覺得求其搵個會平時用“大氣”嘅人,都唔會認可“優化”, “深刻問題”呢啲蝗詞?
你又唔好越講越心雄,
“傻”都拎埋來做例子有無攪錯
2架車 你地會揀邊架
洗撚理嗰兩條傻閪咩

而家啲人係咁
會引經據典撻返你轉頭

但嗰啲字
度睇返嚟
唔通平時睇開古藉咩?
你唔睇咋
唔好否定人哋會睇古藉
你留係屋企對住部電腦咋
唔好否定人哋成日出街
成日同老一輩傾計攞得着丶心得丶經歷
你冇讀書
唔好否定人哋識詞語丶成語

知你做咗好年人啦 長輩
啲口氣大撚到
乜尻嘢叫大氣
我根本唔係針住你,話想屈你睇咩大陸嘢
係你下下都覺得我一講蝗語入侵就話埋你咁咋
我已經講左唔係個個講大氣嘅人都係因為同你一樣了解“大氣”啦,更多係因為被蝗文化入侵先會用。喂咁呢個係事實喎。
大器就聽得多
乜鳩大氣
大波電氣
話你三分顏色上大虹真係無錯

你用大氣有你嘅理由
大氣個字我而家亦認同係無問題
但我講左好多次
但明明係香港 fade out 左
係蝗將佢帶返入來,又多人用返
呢個係事實
同傻呢個兩邊一直用開嘅字都有得相比?

會唔會係你唔知自己講緊乜呀?
咩大陸哩著過上身我唔著呀?
係咪我講著 cheap 哂太粗鄙,你唔明呀?
2架車 你地會揀邊架
洗撚理嗰兩條傻閪咩

而家啲人係咁
會引經據典撻返你轉頭

但嗰啲字
度睇返嚟
唔通平時睇開古藉咩?
係,其實班人擺明係由蝗度學返來
但係單就“大氣”一詞
又真係唔蝗得哂,所以我最後都拗唔過
即係好似 Calvin Klein 咁
被大陸哩攪到 cheap 哂
但佢始終不是大陸牌子
呢啲被大陸攪爛左嘅嘢
著唔著上身真係睇你自己

其實由邊撚個定義
要中共建國後出現嘅先係蝗語?
蝗語 唔係 =大陸蝗日常用語?

如果引到出處
証明詞語以前用過就唔係蝗語
咁兒化詞、蠻乜蠻物 (蠻好吃etc)
都好耐歷史 又有文學作品用過
又ok?
做大戲阿

大你老母氣咩
讀多幾年書先啦
就黎俾你地班低學歷人士講到書面語都變蝗語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞