點解香港智能身份證,仲係用dd-mm-yyyy

69 回覆
9 Like 392 Dislike
你都戇撚柒鳩
電腦都有得比你揀呢幾種格式啦…入得落去都唔方唔國際得去邊啦
而且另一方面,亦代表咗係支援到電腦
辛苦你了,解釋兩次,終於解釋清楚俾我知你嘅諗法

好似係
最好係用英文做月+YYYY, 日月年次序是但喇,上一個記錄點寫咪跟.
我都好憎
而家大部分國家會用dd MM yyyy 但美國呢個大國又用MM dd yyyy
呢個情況下一係美國轉 (當然係天方夜譚) 但用咗咁耐 有心轉都有新舊並存既問題
推廣ISO8601其實好合理 readable 又冇混淆既問題
yyyy-mm-dd 同
dd-mm-yyyy
咪一樣
iso呢d cap水偽認證都當真理
傻仔真係無得救
用電腦sort data input係左至右既時候用yyyy-mm-dd好過dd-mm-yyyy 好似係

20170101 01012017
20170102 01022017
20170103 01032017 既分別

利申:唔識it
我起個layout. 俾user揀用咩format 都得

只要我入db用yyyy-mm-dd h:i:s 統一就算
點解唔直接用日期datatype
其本上99.999%嘅language都有stdlib搞日期
噉我們香港國都是睇慣咗dd -mm -yyyy!

無話要跟邊個,好似左呔,右呔一樣!選舉唔多!
programmer戇鳩賴格式
咁都留意唔到你轉完yyyy-mm-dd班友都係照炒落去架啦
美國係世界毒瘤
係美資公司全部用mmddyyyy好撚想死
但如果係檔案名稱用年月日時好d.sort下都易d👍

android電話影完相都有jpg檔。名稱多數係20220209073802咁勁清楚👍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞