點解香港智能身份證,仲係用dd-mm-yyyy

69 回覆
9 Like 392 Dislike
其實mm-dd-yyyy都有可取之處
因為填日期正常都係諗左月份先再諗邊一日
最後先寫年份
你寫地址係諗街名先定國家先?
https://en.wikipedia.org/wiki/Date_format_by_country

Cyan - DMY
Yellow - YMD
Magenta - MDY
Red - DMY, MDY
Green - DMY, YMD
街名
你都識講,number有分頭尾

地址唔同,英文同中文係調轉
點解唔機就人 要人就機? 電腦整出嚟都係方便人架啫 要我方便番佢轉頭咁撚柒on9嘅嘢都講得出
你明唔明我up乜架?
譬如你條女問你呢年幾時得閒一齊去旅行
你梗係會諗左邊個月份先再揀入面既日子
mm-dd-yyyy個原意就係咁樣黎
其實mm-dd-yyyy都有可取之處
因為填日期正常都係諗左月份先再諗邊一日
最後先寫年份
你寫地址係諗街名先定國家先?
你打電話比人係諗頭幾個number先定後面幾個number先?
你都識講,number有分頭尾

地址唔同,英文同中文係調轉

文字唔會,睇唔同語言就會知佢開頭係街名定國家

數字就唔同,一堆數字係度又冇說明我鬼知佢月份行先定日子行先

藍色嘅地方採用dd-mm-yyyy
有咁多國家都用,點解要多數服從少數?
避免混亂。
方便電腦處理。(sorting purpose)
點解唔機就人 要人就機? 電腦整出嚟都係方便人架啫 要我方便番佢轉頭咁撚柒on9嘅嘢都講得出

ching 好波 正如我之前intern個老細同我講,d工具係幫你做野點解要你就件工具唔係工具就你
dd-MM-yyyy無乜問題,容易睇,Btw, MM係用大楷,因為mm係指緊minute
因為英國用dd-mm-yyyy

3 Jan 2018 講真呢個最清楚
美國又唔用SI unit 日期又咁創新 但係又係大國真係好麻煩
蒜尻數啦
根本好多文職日日用緊excel都唔識啲date format,求尻其見到中膽,出01/02/2018就算,佢哋理撚一月二定二月一,之後programme sort錯晒係programme 嘅錯
更何況一般人手機入日月年好清楚⋯
Date formatting 只係做programme 同統計果班 care…
咁你又明唔明你寫個日期出嚟冇人肯定到你講緊咩日子有幾咁麻煩?
你又有冇試過睇完都唔知人地寫緊咩日子?

睇上面張圖就知呢個世界上,兩種寫法都有好多人用,只要日子同月份都細過13,咁就冇法子一睇就分到日子月份,呢d習慣冇乜可能突然統一到,只要冇一個格式取代到另一個,呢兩種格式都係會令人疑惑或者混亂
要解決呢個問題,就要用另一種唔會令人混淆嘅格式,例如 10 Mar 2017, 19800304
如果只係因為自己習慣而去爭拗用ddmmyy ,mmddyy, 呢個只會沒完沒了
其實month用英文咪仲好 一定唔會亂 01feb,03
mm dd yyyy 好撚on9
4th of june
可能涉及密碼有關係
你覺得好難睇事實上係唔易畀人解密咁
屌 我只係澄清唔好乜都賴美國佬搞屎棍懶獨特
佢存在得,冇俾人淘汰 就有背後既優點啦
美國人係寫june 4th
冇錯,電腦只係工具,唔應該人就工具
但係好多software/system 都有得俾你set 你想用嘅format
例如:
時間可以用24小時制:1359,12小時制:1:59pm,
日期又係:dd-mm-yy, mm/dd/yyyy, dd mmm yyyy
工具可以配合唔同人嘅習慣,但工具一開始唔會知你用開d咩,咁就可能default左一種先,用家可以自己改設定,但係用家唔滿意default,唔代表係工具嘅錯,錯嘅只係個唔識改設定嘅用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞