IT界^_^討論區:fg 企硬25k,一年要加5k

1001 回覆
41 Like 12 Dislike

Thanks 巴打返過咩intern?

三四份都係 banking and finance, 其實叫鋪定路 事關唔想 Coding過世

PS. 想表達誠意可以考定CISA先, 有折, 好過學新 Language

巴打,想問下IT aduit既exit如何 最後係唔係多數入返bank做。同埋係咪只會搞compliance野?
留名
Fg返左一個月工 完全冇人理
好撚慘

巴打 support有冇機會轉pre sale?
日本IT狗留名

點先做到 ?
唉屌 而家啱啱先開始返份grad job
覺得自己好廢 乜都唔太識
個offer 又西 仲要冇人理
做到超灰

有幾西?

人工少,工時長,同事之間冇嘢講冇話題
日本IT狗留名

點先做到 ?

日本IT狗 我問你答
留名
日本IT狗留名

點先做到 ?

都係正常咁apply,interview ,收offer
不過係三年前既事,唔知道公司依家仲有無收咁多外國fg

利申: 三大CS ,來日本前完全唔識日文
日本IT狗留名

點先做到 ?

人工福利如何?聽得多日本公司階級觀念好重,晉升前景如何?
留名
有無巴打做緊security ?
利申想試下但數底差,有無意見可以俾下小弟,另外而家考緊CCNP,會唔會都有d幫助?
日本IT狗留名

點先做到 ?

好撚慘

連係連登都冇人理
好撚慘

連係連登都冇人理

機會係有
不過做得support 應該都夠tech野吹
好撚慘

連係連登都冇人理

機會係有

打漏左, 唔夠tech野吹

連係連登都冇人理

機會係有

要去到幾tech先夠?
咁係咪應該果斷跳船?
利申想試下但數底差,有無意見可以俾下小弟,另外而家考緊CCNP,會唔會都有d幫助?

Security同數底好似無咩關係 btw, 如果你係諗住走network security, 我諗ccnp一定有用

機會係有

要去到幾tech先夠?
咁係咪應該果斷跳船?

早跳早著
http://hk.jobsdb.com/hk/en/job/senior-engineer-engineer-computer-vision-100003004948361

Hong Kong Applied Science and Technology Research Institute Company Limited

Senior Engineer / Engineer, Computer Vision

有冇人見過,難唔難入

Security同數底好似無咩關係 btw, 如果你係諗住走network security, 我諗ccnp一定有用

thank u 巴打既回覆
因為之前我見d jobs requirement有寫過話要整algorithm 所以我以為要數底好先得。

另外搭單一問,network field前景其實係咪會麻麻,又有ACI, SDN呢d咁自動化既野,係咪會cut 好多network 人手?
利申入左network field 年半, 好迷惘
留名

因為之前我見d jobs requirement有寫過話要整algorithm 所以我以為要數底好先得。

另外搭單一問,network field前景其實係咪會麻麻,又有ACI, SDN呢d咁自動化既野,係咪會cut 好多network 人手?
利申入左network field 年半, 好迷惘

Network唔會死,係睇你做咩role姐。
而且network同security其實都好闊。
Inhouse vendor (internal external)? Presales consultant ba pm engineer? Project based? Operation?
<blockquote><blockquote>有無巴打做緊security ?

Security同數底好似無咩關係 btw, 如果你係諗住走network security, 我諗ccnp一定有用</blockquote>

利申入左network field 年半, 好迷惘</blockquote>

Network唔會死,係睇你做咩role姐。

其實我係想做planning 個d 嘅,
但而家做緊troubleshoot。
所以一黎有d顧慮,另仲諗緊應唔應該轉埋做 security 如果轉唔到做planning個d。
而且network同security其實都好闊。
Inhouse vendor (internal external)? Presales consultant ba pm engineer? Project based? Operation?

thx 巴打。
無論network 定security 我都想試vendor 入邊嘅engineer 位,負責諗下點 implement 個network / security etc.
係咪爆左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞