IT界^_^討論區:fg 企硬25k,一年要加5k

1001 回覆
41 Like 12 Dislike
眼見IT界沒人開post
小狗毛遂自薦,開左呢個post比大家
無論你係邊個,只要想知多d咩係IT
都可以入黎討論
吐苦水又好搵料問野都好
無任歡迎

為慶祝Lihkg開幕
本post樓豬會盡量跟得貼d
有問有答

利伸:fg IT狗 好想好想好想好想好想辭職 但做唔到
依家真係冇人讀IT?
點解做唔到?
正呀
依家真係冇人讀IT?

點都有既,不過不受歡迎咁解

點解做唔到?(辭職)

唔想失業,屋企上有高堂,需要我
依家真係冇人讀IT?

點都有既,不過不受歡迎咁解

點解做唔到?(辭職)

唔想失業,屋企上有高堂,需要我

邊做邊搵啦
個個都係咁
Fg 轉行啦 你仲黎得切
仲讀緊書
岩岩in 完一間細既app公司
Programming唔係話勁叻但都叫寫到下app
佢開$45/h點睇
Fg 轉行啦 你仲黎得切

講就易......
讀IT,唔做IT,能做什麼?
或者攞經驗,試考公墓員
仲讀緊書
佢開$45/h點睇

狗也不屌
仲讀緊書
佢開$45/h點睇

兼職?明顯搏你唔知行情,雖然我都唔係知好多,但就算冇咩經驗都唔會低過50,你咁努力,如果係學霸/勤力開,你唔需要搵兼職證明自己,一畢業有好offer並不難
Fg 15k
仲讀緊書
佢開$45/h點睇

兼職?明顯搏你唔知行情,雖然我都唔係知好多,但就算冇咩經驗都唔會低過50,你咁努力,如果係學霸/勤力開,你唔需要搵兼職證明自己,一畢業有好offer並不難

你同佢講,派傳單/侍應都50蚊粒鐘,點解你會覺得寫app得45

咪做爛個市啦,兼職乜福利都冇,冇80蚊個鐘做黎為乜?反正IT有手有腳就有offer
仲讀緊書
佢開$45/h點睇

你同佢講,派傳單/侍應都50蚊粒鐘,點解你會覺得寫app得45

咪做爛個市啦,兼職乜福利都冇,冇80蚊個鐘做黎為乜?反正IT有手有腳就有offer

其實腦細覺得員工只要基本生活住宿+做野就夠了
其餘既野都係多餘

樓樓上fg 15k都做
依家d後生仔真係冇出息
新場留言
新移民過黎
新移民過黎

歡迎歡迎
熱烈歡迎👏👏👏

問一問

有冇IT人年尾搵緊工?
依家真係冇人讀IT?

科技越進步
乜野都順手拈來
人越不求甚解
越少人適合讀IT

依家已經有D小朋友
對住個普通電視mon都以為有得輕觸操作
甚至睇實體書都唔識翻頁
仲話叫D年青人提早學寫program?
佢地拎部手機打機就叻
呢D人入行只會拉低同業個水平

加上香港IT環境差
數碼港話做香港矽谷
實際上係政府送地比李澤楷起貝沙灣發展地產項目
搞數碼港條友做左創科局局長
佢一把年紀話見過Steve Jobs都要哂命
CY力推創科局但比財爺出網誌串佢唔識上網睇波
明眼人都知特區政府搞咁多野都係為左撈油水收回佣
對IT或任何創新科技都無實際既建樹

美國矽谷有天使基金
好多上幾代矽谷成功人士
注資幫下一代人搞新Project創業
根本就唔需要有創科局

因為人才越少亦難撈
所以留低個D人應該更值錢
但老細多數係IT白痴
經常都係外行人管內行人
所以好多IT人都得唔到合理既回報
依家真係冇人讀IT?

科技越進步
乜野都順手拈來
人越不求甚解
越少人適合讀IT

依家已經有D小朋友
對住個普通電視mon都以為有得輕觸操作
甚至睇實體書都唔識翻頁
仲話叫D年青人提早學寫program?
佢地拎部手機打機就叻
呢D人入行只會拉低同業個水平

加上香港IT環境差
數碼港話做香港矽谷
實際上係政府送地比李澤楷起貝沙灣發展地產項目
搞數碼港條友做左創科局局長
佢一把年紀話見過Steve Jobs都要哂命
CY力推創科局但比財爺出網誌串佢唔識上網睇波
明眼人都知特區政府搞咁多野都係為左撈油水收回佣
對IT或任何創新科技都無實際既建樹

美國矽谷有天使基金
好多上幾代矽谷成功人士
注資幫下一代人搞新Project創業
根本就唔需要有創科局

因為人才越少亦難撈
所以留低個D人應該更值錢
但老細多數係IT白痴
經常都係外行人管內行人
所以好多IT人都得唔到合理既回報

其實創科局有幾多人識咩係IT?
又識幾多IT既field呢?
識得又有幾深呢?

之前見創科局請投資總監 姐係BBA人
我都覺成班官都只係想益大商人,退休撈油水
根本無心搞咩科技
推一推
IT 狗 FG, 15k
7月中開工,年尾唔加10% 一定走人

咁熟口面既
好似開過post
介唔介意起底?

咁熟口面既
好似開過post
介唔介意起底?

唔好呀大佬,好多同事都係巴打
冇開過關於人工既post,最多都係講下OT有幾慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞