網址長到睇唔過眼 IT佬免費相助 中環旗袍小店老闆:感動到黐線

130 回覆
225 Like 28 Dislike
一擲千金、膽搏膽,創業的路其實荊棘滿途,所以客人一句「辛苦了」、「好開心」,可能已能令小店老闆們樂在心頭。

旗袍出租小店「嫣裳記」老闆娘Ding早前收到一段極長訊息,心感煩躁之際,才發現原來有客人竟出錢又出力送她一份「大禮物」,讓她高呼「痴線」、「讓頹頹的我復活了」,甚至吸引網友留言同呼「好有愛」。原來香港人「有愛」起上來,真的可以好黐線!

遊客來到香港租旗袍拍照,已成為了新的「指定動作」。(「嫣裳記」Facebook專頁)

全文:https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4%E5%89%B5%E6%A5%AD/125481/%E7%B6%B2%E5%9D%80%E9%95%B7%E5%88%B0%E7%9D%87%E5%94%94%E9%81%8E%E7%9C%BC-IT%E7%94%B7%E5%85%8D%E8%B2%BB%E7%9B%B8%E5%8A%A9-%E4%B8%AD%E7%92%B0%E6%97%97%E8%A2%8D%E5%B0%8F%E5%BA%97%E8%80%81%E9%97%86-%E6%84%9F%E5%8B%95%E5%88%B0%E9%BB%90%E7%B7%9A

客人聲稱「睇唔過眼」,便暗地裏出錢出力出技術!好感動囉!(「嫣裳記」Facebook專頁)

記者聯絡了Patrick,得知他原來現正經營一間IT初創公司。他指早前看過「嫣裳記」的媒體報道,表示「覺得佢哋好有心,想為香港出一份力,所以特意幫佢地申請一個Domain name,以示支持」。他又說,有個「.hk」的域名能更突出「嫣裳記」是一間香港公司,希望「更多遊客睇到佢哋嘅舖頭」。

記者在網上搜尋發現,一個域名登記年費為$250,5年費用則需$1,000。金額雖然不大,但對小店的留意和心意,對創業者來說都是無限大的支持吧!
以為你講01個網址長到睇唔過眼
?
IT狗係人類最好既朋友

我都以為係
旗袍 男人 試衫
香港仲有好人
Patrick係咪試女裝旗袍
Patrick係唔係天秤座
當連登係咩? 係到賣廣告
繕稿都咁多正皮
連登咁多小學雞?
係另有目的定真心相助,俾條女張相黎望下先

數學與科技?
旗袍 男人 試衫

間野都有得租男裝

租壽衣
呢個故仔唔錯,賣到人情味
背後諗故仔個班pm我 ,有生意俾你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞