「窮撚發聲」我屌你地班自私炒樓狗

103 回覆
35 Like 38 Dislike
共產主義好適合你
點解要比你d窮撚買到樓

點解你要食飯 點解你要著杉

有理想居住環境=/=有自己既物業
依家係公屋制度出左問題,公屋既供應滿足唔到需求(每日150)

同埋唔好發夢啦,689同777上台前講壓抑樓價,越壓越高
個個達官貴人揸住幾多物業,政府會為左你得罪果班人?

唔只我 係7百萬人當中嘅大部分家庭

公屋制度真係唔公平
有靚車嘅又住公屋 唔合資格嘅就走灰色地帶
拎本銀行存摺睇下自己有幾錢先啦
垃圾

資本主義狗

不過你啱 無錢真係咩都唔洗諗
好多政府官員都係炒樓置富,佢地一定唔會俾樓跌
要跌之前自己都賣哂先

要樓跌,你講到我講到點做,問題係政府知都唔會做

完全唔比外地人買樓
租務管制,趕走租客要証明業主自己住番先可以趕人走
賣樓賺錢要俾番一大筆稅政府
唔比發展商興建納米樓

政府肯做樓市一定跌

無錯無錯 政府肯做樓市一定跌 唔反對佢地早賣只求佢地立法管制

諾貝爾經濟學獎得主克魯明教授的論點,即租管只會帶來雙輸局面,是為經濟學上最無爭議的概念之一。克魯明觀察有實施租管的三藩市,租客百般取悅業主,但求對方挑選自己。他總結租管三大壞處

1.削弱投資建屋意欲
2.業主嚴選租客,增加雙方交易成本
3.部分投資者寧願讓單位空置

租管只會令Po主呢一類租客更難租到樓,根本改變唔到佢既居住環境
點解要比你d窮撚買到樓

點解你要食飯 點解你要著杉

有理想居住環境=/=有自己既物業
依家係公屋制度出左問題,公屋既供應滿足唔到需求(每日150)

同埋唔好發夢啦,689同777上台前講壓抑樓價,越壓越高
個個達官貴人揸住幾多物業,政府會為左你得罪果班人?

唔只我 係7百萬人當中嘅大部分家庭

公屋制度真係唔公平
有靚車嘅又住公屋 唔合資格嘅就走灰色地帶

認同
重點係要改革公屋制度,令有需要既人可以盡快上到樓
呢樣先係重點
共產主義好適合你

我覺得你地想發達都得 唔好搞9啲樓啊

共產黨專搞搞震
好多政府官員都係炒樓置富,佢地一定唔會俾樓跌
要跌之前自己都賣哂先

要樓跌,你講到我講到點做,問題係政府知都唔會做

完全唔比外地人買樓
租務管制,趕走租客要証明業主自己住番先可以趕人走
賣樓賺錢要俾番一大筆稅政府
唔比發展商興建納米樓

政府肯做樓市一定跌

無錯無錯 政府肯做樓市一定跌 唔反對佢地早賣只求佢地立法管制

諾貝爾經濟學獎得主克魯明教授的論點,即租管只會帶來雙輸局面,是為經濟學上最無爭議的概念之一。克魯明觀察有實施租管的三藩市,租客百般取悅業主,但求對方挑選自己。他總結租管三大壞處

1.削弱投資建屋意欲
2.業主嚴選租客,增加雙方交易成本
3.部分投資者寧願讓單位空置

租管只會令Po主呢一類租客更難租到樓,根本改變唔到佢既居住環境

原來租管會咁 我諗比起三藩市 地少既香港會更加負面
假膠

用左辣招收印花稅少左人炒樓 但係d樓價係唔會跌

唯一令樓價跌方法只有瘋狂買地起樓等供應多左冇咁值錢

又或者起d青年宿舍之類替代品降低個需求

如果求過於供冇可能跌
好多方法都可以大大舒緩 樓屋問題
但係根本上會損害依家班人利益
呢班人 = 掌權果班 / 有牽連

你會唔會無理由咁為左隻老鼠得罪你屋企人/損害自己利益?
除非隻老鼠好勁姐
假膠

如果求過於供冇可能跌

雖然有印花稅 不過一樣開新盤又排長龍 真係辣招?

青年宿舍本質上同公屋差唔多 加上私營既供應量點及公屋 都係治標唔治本

直接開必殺技限制樓市價格啦
政府根本無誘因要令樓價跌,都係自己努力吧啦,樓價貴,但都係焗住參加依個資本遊戲
假膠

如果求過於供冇可能跌

青年宿舍本質上同公屋差唔多 加上私營既供應量點及公屋 都係治標唔治本

你招超必出左就真係永不超生
好多方法都可以大大舒緩 樓屋問題
但係根本上會損害依家班人利益
呢班人 = 掌權果班 / 有牽連

你會唔會無理由咁為左隻老鼠得罪你屋企人/損害自己利益?
除非隻老鼠好勁姐

平民係老鼠 咁班人一定係猫 社會好撚殘酷
政府根本無誘因要令樓價跌,都係自己努力吧啦,樓價貴,但都係焗住參加依個資本遊戲

巴打一齊加油努力脫貧
假膠

如果求過於供冇可能跌

當年樓市仆街,成個經濟都散哂
消費主要由中產帶動:層樓係咁跌,班友荷包一定會手緊左,成個經濟跟住一齊霉
呢到連登班垃圾二世祖個個ON99架
佢住到=以為人地都住到,
根本用共產主義批鬥呢班垃圾就岩哂

係啊屌 認住負皮果啲 一定批鬥佢地

巴打一齊加油努力脫貧

靠打工份人工根本好難享受經濟成果,樓價升幅係最直接既方法 先target 400萬樓下可以9按個啲先,當你上左車心態就會變做樓市 gogogo
假膠

如果求過於供冇可能跌

當年樓市仆街,成個經濟都散哂
消費主要由中產帶動:層樓係咁跌,班友荷包一定會手緊左,成個經濟跟住一齊霉

我估當年班有錢既仲會用盡辦法渣乾其他人嚟自保
為窮人雪上加霜

巴打一齊加油努力脫貧

靠打工份人工根本好難享受經濟成果,樓價升幅係最直接既方法 先target 400萬樓下可以9按個啲先,當你上左車心態就會變做樓市 gogogo

我驚 到下年400萬既唔叫樓 叫車位
政府=港共政權=中共, 同班有錢狗 官商勾結
降價條撚咩 班垃圾冧台就可能跌

要令到班垃圾冧台 我諗只有金仔..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞