其實Avengers班英雄同反英雄是否冇分別?界線差不多一致?

101 回覆
20 Like 7 Dislike
係美漫上,英雄/反英雄 呢兩點好容易分辨
前者唔會殺人,後者會置敵人於死地

反而MCU電影班英雄係會殺人,界線就變得好模糊

類似 : IM3 iron man係飛機炮轟慾火男、CA3 開頭出任務falcon槍殺導彈擊殺咩都齊 BW又係下下槍殺

未簽法案前,佢地身份更加只係vigilante
即使係受世界公認既英雄天團,但呢種行為無論法律定道德上都係越過底線

到底佢地係咪真係可以稱為英雄?
感覺上同最經典既反英雄punisher,行為上變到差唔多冇分別
應該唔算係私刑者嘅 應該係屬於神盾局嘅外判員工
MCU Avengers似民間軍事組織多
應該唔算係私刑者嘅 應該係屬於神盾局嘅外判員工

但Shield一早收左皮,睇返Ca3將軍講
佢地由AVG2開始用「私人組織」行動

呢樣都係解釋唔到點解佢地合理殺人
漫畫分係咪anti-hero唔係單純睇殺唔殺人

真,完全唔覺似英雄

成個MCU電影/美劇
係得spiderman同daredevil對辦

重有咩需要睇?
類似情緒動機之類?

重有咩需要睇?
類似情緒動機之類?

行為,anti-hero通常邪道或者踩界啲
Punisher,早期Wolverine同Deadpool係好明顯嘅例子

真,完全唔覺似英雄

成個MCU電影/美劇

daredevil 打到人地癱左 有啲又昏迷係醫院
仲慘過死 s1係唔知幾樓扔個滅火筒落去 諗到都痛

真,完全唔覺似英雄

成個MCU電影/美劇

之後仲掟條友落樓

真,完全唔覺似英雄

成個MCU電影/美劇

之後仲掟條友落樓

次次問野都用埋啲酷刑
扭斷人地隻手 又一拳一咁打鳩人地個頭
真係 devil of the hell's kitchen

真,完全唔覺似英雄

成個MCU電影/美劇

之後仲掟條友落樓

都算係必要暴力既 (阻嚇作用)
接受度會高過班復仇者軍事出任務

重有咩需要睇?
類似情緒動機之類?

Punisher,早期Wolverine同Deadpool係好明顯嘅例子

明白,唔多唔少都有反社會傾向

咁漫畫對於MCU呢種hero合理殺人,其實點睇?

重有咩需要睇?
類似情緒動機之類?

唔會特登講
因為default佢地係打暈左啲人
外星人就任殺唔嬲

重有咩需要睇?
類似情緒動機之類?

唔會特登講
因為default佢地係打暈左啲人
外星人就任殺唔嬲

記得睇漫畫CW,有幕Punisher入cap陣營
唔夠幾分鐘就槍決左想入黎埋堆既罪犯
成班人即刻不恥佢,cap衝去打佢

好想知漫畫班角色見到MCU AVG會點
mcu avg好似默許左壞人必須死咁
even cap道德行先都會照殺,不過佢本身當兵都預左要殺敵
spidey就年紀太細
dd就信教唔殺人
但佢打到啲人重傷,同死都冇乜分別
even cap道德行先都會照殺,不過佢本身當兵都預左要殺敵
spidey就年紀太細
dd就信教唔殺人

Spidey係咩年紀都唔會殺人。就算Aunt May差啲比人殺死,佢爆左入監獄,佢都忍手冇殺Kingpin
cap係戰爭英雄
係士兵
點樣唔殺人
spidey就年紀太細
dd就信教唔殺人

Spidey係咩年紀都唔會殺人。就算Aunt May差啲比人殺死,佢爆左入監獄,佢都忍手冇殺Kingpin

咁佢見到自己啲隊友瘋狂殺人其實有咩感受
LM
spidey就年紀太細
dd就信教唔殺人

Spidey殺過人
雖然係講dc唔係幾好,但你地會點定義batman
基本上除左殺人之外,佢反英雄的事都做晒,又嚴刑,又反社會,又陰濕
Ca,im雖然殺人但對比上黎正氣好多
我覺得反英雄係睇出發點,反英雄出發點通常都係報仇,只不過咁岩殺岩人,順便拯救左世界
Avg真心想救世界,應該唔算反英雄
最簡單分別英雄反英雄係咪佢地嘅動機?
報仇嗰啲咪反英雄
救人嗰啲就係英雄
當然反英雄都可以救人
簡單啲講姐係大愛撚同自私撚
雖然係講dc唔係幾好,但你地會點定義batman
基本上除左殺人之外,佢反英雄的事都做晒,又嚴刑,又反社會,又陰濕
Ca,im雖然殺人但對比上黎正氣好多
我覺得反英雄係睇出發點,反英雄出發點通常都係報仇,只不過咁岩殺岩人,順便拯救左世界
Avg真心想救世界,應該唔算反英雄

認同
殺人係為左大義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞