WeChat Pay HK正式宣布與港鐵合作  QR Code入閘取代八達通變真!?

214 回覆
14 Like 396 Dislike
根本冇撚可能取代八達通入閘
有消息指,WeChat Pay 並不可直接在出入閘機付款,而只能用於購買單程票,方便程度遠不及八達通。港鐵將在 12 月中推行試驗計劃,在 1 至 2 個車站內,提升部份售票機,讓乘客以 WeChat Pay 購買單程車票,詳情細節將會在集團網頁公布。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1954291/WeChat%20Pay%20%E8%B8%A9%E5%85%A5%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B6%B2%E7%B5%A1%EF%BC%81%E6%96%B9%E4%BF%9D%E5%83%91%EF%BC%9A%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6%E6%88%96%E8%B7%9F%E9%9A%A8

中曬

好彩

好似無人睇到
定係炒曬車唔想睇

個問題唔係無人睇清楚

係呢幾個月大家都討論到唔想再講

家陣要改變你生活習慣、打入你市場,一定係細細步咁行先
出入閘實塞到仆街

售賣機咋on9
有消息指,WeChat Pay 並不可直接在出入閘機付款,而只能用於購買單程票,方便程度遠不及八達通。港鐵將在 12 月中推行試驗計劃,在 1 至 2 個車站內,提升部份售票機,讓乘客以 WeChat Pay 購買單程車票,詳情細節將會在集團網頁公布。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1954291/WeChat%20Pay%20%E8%B8%A9%E5%85%A5%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B6%B2%E7%B5%A1%EF%BC%81%E6%96%B9%E4%BF%9D%E5%83%91%EF%BC%9A%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6%E6%88%96%E8%B7%9F%E9%9A%A8

中曬

好彩

好似無人睇到
定係炒曬車唔想睇

個問題唔係無人睇清楚

點解有人以為支那寶真係諗住support買單程飛就會收工

香港邊樣野唔係比支那制度慢慢蠶食
諗出來個個真喺on99

WeChat Pay 買飛吓嘛
入閘點會比其他用

中曬

好彩

好似無人睇到
定係炒曬車唔想睇

個問題唔係無人睇清楚

佢仲要拎嚟益某國人,你班港燦想用paywave?無喎
WeChat Pay 買飛吓嘛
入閘點會比其他用

點會唔會,只是排在第二步
其實日本手機西瓜卡一早已經可以用黎入閘
不過死都唔會裝wechat
btw 聽日700 又要升啦
nfc又唔加
屌 推得成都唔出奇
咁撚多廢中廢老用we7
痴撚線
问题係邊個推,大陸小米 華為自已啲高擋機有哂nfc, 自己會整 錢包app 加交通咭,因為佢地同銀行network 好早link up 哂,可以直接好似pps 向銀行搵錢增值,成個一條龍做哂。唔需要靠支付寶 微訊支付再配合大陸地鐵入閘機,巴士,一樣可以nfc 入閘,而家八達通只有nfc sim 用到,下一步都應該為nfc 方案去考慮,點會倒後用qrcode, 香港同八達通一樣,很hea做
问题係邊個推,大陸小米 華為自已啲高擋機有哂nfc, 自己會整 錢包app 加交通咭,因為佢地同銀行network 好早link up 哂,可以直接好似pps 向銀行搵錢增值,成個一條龍做哂。唔需要靠支付寶 微訊支付再配合大陸地鐵入閘機,巴士,一樣可以nfc 入閘,而家八達通只有nfc sim 用到,下一步都應該為nfc 方案去考慮,點會倒後用qrcode, 香港同八達通一樣,很hea做

蝗指導出Post簡轉繁highlight漏
話咗其中一定會踩8仔
而且篇蝗文透露咗一條線~~小米
大家今後真係要留意小米喺港共夾硬推支那式電子付款當中嘅角式
買飛咋下嘛
用qr code入閘咪仲倒退過八仔

我都覺
岩岩先換完閘機
唔信地鐵肯換機

地鐵30幾年啲閘機得番個殼未換
買飛咋下嘛

我都覺
岩岩先換完閘機
唔信地鐵肯換機

其實技術上要加NFC reader應該唔難?
點解地鐵死都唔加
買飛咋下嘛

我都覺
岩岩先換完閘機
唔信地鐵肯換機

點解地鐵死都唔加

唔想同人分餅仔
就係咁簡單

蝗指導出Post簡轉繁highlight漏
話咗其中一定會踩8仔
而且篇蝗文透露咗一條線~~小米
大家今後真係要留意小米喺港共夾硬推支那式電子付款當中嘅角式

屌米正垃圾,連請打手都咁垃圾
買飛咋下嘛

我都覺
岩岩先換完閘機
唔信地鐵肯換機

點解地鐵死都唔加

唔想同人分餅仔
就係咁簡單

到支那寶玩埋NFC
睇佢又跟唔跟
買飛咋下嘛

我都覺
岩岩先換完閘機
唔信地鐵肯換機

點解地鐵死都唔加

唔想同人分餅仔
就係咁簡單

佢唔引入其他方式, 仲要加價再壞車, 你都係搭, 咁做咩要攪咁多野.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞