WeChat Pay HK正式宣布與港鐵合作  QR Code入閘取代八達通變真!?

214 回覆
14 Like 396 Dislike
wechat用到既話 八達通會唔會收皮?

八達通幾撚時先肯進步下?

八達通拍一下要幾耐, 支那寶掃一次qr 再上網authe要幾耐?

根本地鐵巴士果d分秒必爭既位, 只有offline 既工具先有用, 果d咩支那寶applepay全部未夠班同8仔玩...

八達通merge apple pay android pay係最好

Authorizing......
.
.
.
.
.
.
Error

transit card同信用卡payment同係apple pay但兩套system來
有消息指,WeChat Pay 並不可直接在出入閘機付款,而只能用於購買單程票,方便程度遠不及八達通。港鐵將在 12 月中推行試驗計劃,在 1 至 2 個車站內,提升部份售票機,讓乘客以 WeChat Pay 購買單程車票,詳情細節將會在集團網頁公布。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1954291/WeChat%20Pay%20%E8%B8%A9%E5%85%A5%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B6%B2%E7%B5%A1%EF%BC%81%E6%96%B9%E4%BF%9D%E5%83%91%EF%BC%9A%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6%E6%88%96%E8%B7%9F%E9%9A%A8

中曬

八達通拍一下要幾耐, 支那寶掃一次qr 再上網authe要幾耐?

根本地鐵巴士果d分秒必爭既位, 只有offline 既工具先有用, 果d咩支那寶applepay全部未夠班同8仔玩...

八達通merge apple pay android pay係最好

Authorizing......
.
.
.
.
.
.
Error

IT純技術分析:只要套加密系統做得好,可以半offline,加上一程車貴極50$,risk 高極有限

但我都係用返8
屌你班友有無睇文架 人地話係部機到賣飛比錢咋
深圳全線咪咁樣賣飛

android本身就有樣嘢叫八達通 sim
只係唔知點解唔肯大力推廣
有消息指,WeChat Pay 並不可直接在出入閘機付款,而只能用於購買單程票,方便程度遠不及八達通。港鐵將在 12 月中推行試驗計劃,在 1 至 2 個車站內,提升部份售票機,讓乘客以 WeChat Pay 購買單程車票,詳情細節將會在集團網頁公布。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1954291/WeChat%20Pay%20%E8%B8%A9%E5%85%A5%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B6%B2%E7%B5%A1%EF%BC%81%E6%96%B9%E4%BF%9D%E5%83%91%EF%BC%9A%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6%E6%88%96%E8%B7%9F%E9%9A%A8

中曬

好彩

中曬

好彩

好似無人睇到
定係炒曬車唔想睇

俾我係8, 我情願自己發明一樣野叫octopus pay
唔駛俾android/apple賺
八達通仆街死啦 係都唔同apple
同三叔合作把撚咩

重點佢唔係Android pay
係同乜鳩Samsung pay

好明顯apple食水深啦

android pay 都算啦,Samsung個市場咁撚細

應該係班膠層連samsung同android都未識分

唔係話非三星機遲d都可以用三星pay咩?

因為支援既手機唔夠多囉
有paywave apple pay唔揀,係要揀微信支那寶
為奶支無所不用其極

因為支援既手機唔夠多囉

主要都係罪大嘅電話
以為入閘就要做齊咁多個步驟
1.喺個袋搵部手機出黎(本身機不離手玩緊手機嘅人可以skip呢一步)
2. Unlock 手機/ 退出現有應用程式
3.搵we7個app
4. 開app,等佢load
5. 搵scan QR code 嘅option
6. 終於有得scan啦,而家scan完等佢load, 如果手機信號唔好嘅仲要再等耐d
7. 如果不幸斷左線嘅,就重複第5同第6步,唔洗指意佢地會行開俾第二個人出閘先
以為入閘就要做齊咁多個步驟
1.喺個袋搵部手機出黎(本身機不離手玩緊手機嘅人可以skip呢一步)
3.搵we7個app
6. 終於有得scan啦,而家scan完等佢load, 如果手機信號唔好嘅仲要再等耐d
7. 如果不幸斷左線嘅,就重複第5同第6步,唔洗指意佢地會行開俾第二個人出閘先

淨係買飛渣
冇得直接拎嚟出入閘
以後入閘就要做齊咁多個步驟
3.搵we7個app

柒左,冇追post
不過以上步驟應用喺排隊買飛嗰度一樣通,只係條龍唔會咁長

因為支援既手機唔夠多囉

主要都係罪大嘅電話

Samsung LG HTC 都支援

中國機就無一間有felica

因為支援既手機唔夠多囉

主要都係罪大嘅電話

Samsung LG HTC 都支援

中國機就無一間有felica

op 有既..但鎖左
所以 呢2,3個月

連登突然(大量)支付寶 討論

(唔係小貓1,2集 1,2隻咁討論 幾年前高登已經開始有 但唔係咁大量)

支付寶 wechat 淘寶

呢幾樣野

成班打手收撚晒錢啦
以後入閘就要做齊咁多個步驟
3.搵we7個app

柒左,冇追post
不過以上步驟應用喺排隊買飛嗰度一樣通,只係條龍唔會咁長

不過話時話你又有幾可買單程飛姐
第一日搭狗鐵呀?

班撚樣管理層根本明知你地唔鐘意邊樣,就攪邊樣

關愛座
背囊
年年加價年年壞
水貨客唔捉,捉個學生帶大提琴
而加又玩支那寶

不過無撚計啦,港豬咪一樣日日仆撚住排隊去搭

仲要打晒飛機話狗鐵好撚勁好撚威

唔講咁撚多,淨係睇佢地d廁所

就知班撚樣有恃無恐,公共位理撚得你,掙埋掙埋就自己發展合作地產項目,屌佢老母閪撚到爆
第一日搭狗鐵呀?

關愛座
背囊
年年加價年年壞
而加又玩支那寶

就知班撚樣有恃無恐,公共位理撚得你,掙埋掙埋就自己發展合作地產項目,屌佢老母閪撚到爆

你睇馬屎坑個閪樣就知啦
我係搞鳩你架啦 吹咩 你班賤民咪又係日日係到逼車
出入閘實塞到仆街
第一日搭狗鐵呀?

關愛座
背囊
年年加價年年壞
而加又玩支那寶

又係人嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞