[突發]IOS版Gboard有速成同粵拼

130 回覆
23 Like 2 Dislike
用倉頡打唔到個"怎"字....

人尸

人尸

試下轉v3

兩個版本取字有分別
有無得好似kai 咁 同一頁打哂中英文 唔想㩒地球制
感覺最大分別係個聯想字庫 可能d用戶數據唔多 要慢慢build up 宜家揀黎揀去都係果堆字

但個語音輸入真係勁過apple好多 同堆內置search Google都唔錯

希望可以update下聯想字庫 加埋免切換轉打英文就唔錯啦

BTW都係有d lag
感覺最大分別係個聯想字庫 可能d用戶數據唔多 要慢慢build up 宜家揀黎揀去都係果堆字

但個語音輸入真係勁過apple好多 同堆內置search Google都唔錯

希望可以update下聯想字庫 加埋免切換轉打英文就唔錯啦

BTW都係有d lag

冇Lag喎 iphone6s+
啲關聯字永遠一樣

同埋真係有少少lag
而家gboard啲拼音好唔啱手感 但係又想有個好啲update嘅keyboard
PS 用緊個成年冇更新嘅廣東話輸入法
個拼音垃圾 android嗰個先係真粵拼
我打個o佢竟然冇個我字 打h出超多夷語嘅suggestion 香港人真係俾人睇少

你仲垃圾 連個'我'字都唔識讀 係讀做ngo 有鼻音

痴撚線 就係點解要打鼻音呀on9 你有冇用過其他粵拼呀?
gboard app就無倉頡?
ipad pro keyboard用唔用到?
個拼音垃圾 android嗰個先係真粵拼
我打個o佢竟然冇個我字 打h出超多夷語嘅suggestion 香港人真係俾人睇少

你仲垃圾 連個'我'字都唔識讀 係讀做ngo 有鼻音

痴撚線 就係點解要打鼻音呀on9 你有冇用過其他粵拼呀?

Mac用粵拼都係ngo喎
你唔識拼咋下話
點加手寫?

同問,但聽講keyboard用到所有第三方keyboard

同問,但聽講keyboard用到所有第三方keyboard
啲關聯字永遠一樣

同埋真係有少少lag

感覺上好似仲有好多bugs
點解我仲係得殘體既?

我都係,得殘體
有冇巴打一開Gboard就好食電+熱
試一排先 好似ok 但都係冇原裝咁順
終於都有啦,正👍🏻
用咗兩日del咗 食電到一個極點
利申 6仔 10.3.3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞