《情謎梵高 Loving Vincent》討論

65 回覆
38 Like 1 Dislike
睇咗
好彩之前睇過個梵高post
唔係更加悶

係,我都覺得中間有啲悶,特別係好難係人物面身上睇演技
有時會感覺聲畫分離

有時因為全部手繪
會有種審美疲勞

有得必有失
呢種表現形式好突破
我都係會比個正評佢
正!多謝樓主開post
散場嗰陣既感情仲係未能散去
呢套戲真係要睇兩次
有幾幕靚到嘩嘩聲

將梵高作品完美融入場境呢下我最Like!

係呀,一路搭車返都會回味啲畫

開頭星夜再拉落去黃色房屋到夜間咖啡館
真係好正

最鐘意麥田同烏鴉
即係佢生前最後一幅畫
完全明白佢既灰色世界
睇完好掛住去ams van gogh博物館
果時係入面睇左三粒鐘
正!多謝樓主開post
散場嗰陣既感情仲係未能散去
呢套戲真係要睇兩次
有幾幕靚到嘩嘩聲

將梵高作品完美融入場境呢下我最Like!

係呀,一路搭車返都會回味啲畫

開頭星夜再拉落去黃色房屋到夜間咖啡館
真係好正

最鐘意麥田同烏鴉
即係佢生前最後一幅畫
完全明白佢既灰色世界
睇完好掛住去ams van gogh博物館
果時係入面睇左三粒鐘

我都好想去van gogh博物館睇呀
https://www.youtube.com/watch?v=oxHnRfhDmrk
呢首係佢最尾播嘅歌
係Don McLean 1971年作嘅歌,充滿住鄉村民謠風
佢唱出電影入面同梵高一樣嘅溫柔,柔和而帶點哀怨

呢首歌我諗好多香港人都聽過
但應該無乜人知係講梵高,甚至歌名都唔知

電影片尾曲個version
表達對梵高的憐惜
好夾套戲的風格
https://www.youtube.com/watch?v=vp5qJlr4go0

琴日睇到最後都特意聽完成首Starry Starry Night 先離場
Now I understand
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free

They would not listen, they did not know how
Perhaps they'll listen now

喊到仆街留名
睇完諗返起喺荷蘭睇佢個博物館
好想去多次
真係好正,好多靚畫面 好感人
Now I understand
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free

They would not listen, they did not know how
Perhaps they'll listen now

個日返到去都即刻搵歌詞睇
見到原Post 有絲打講起王菀之首畫意
你 聽過梵高吧

https://www.youtube.com/watch?v=AmkKFpNh8S0
係梵谷Post個邊我提左啲對電影嘅感受,我係到重po一次

我當初係完全唔知劇情嘅情況下睇呢套戲
預期佢係順住梵高生平去講梵高一生,再加插畫作去表達
但點知佢係用梵高自殺懸疑作為主線,以一個陌生人視角去重新認識梵高
仲將一啲重要嘅生平過分輕描淡寫,比如係教會工作、巴黎嘅生活
所以我睇完都好同意巴打你呢句
「一個畫家嘅電影 唔講畫作 唔講生平 唔講對藝術嘅觀點」
因為自己對梵高嘅認識,加上過往嘅藝術電影影響,導致期待有落差
好懷疑呢套電影係唔係一套真係好嘅電影

而呢種懷疑其實主要係源自於對佢劇情上嘅不滿
不滿佢唔講生平,不滿佢唔講解作品,不滿梵高電影無梵高存在
回頭諗點解電影要咁安排劇情呢,其實又好似說服到自己
首先係過往講梵高生平同作品嘅電影、紀錄片都已經大有片在,Benedict個套電視更加係無得彈
而且呢套電影定向普羅大眾,佢嘅劇情需要適合對梵高一無所知嘅人睇,造成有一定程度劇情上嘅限制
但最大嘅限制都係黎自呢套電影嘅根本,全油畫手繪風格
全油畫手繪嘅手法的確好新鮮好特別,佢嘅創新同膽識都幫套電影加好多分
但同時帶黎好多問題,例如聲畫有距離感,睇到審美疲勞,人景距離感好難睇 等等,不過係咁有膽識嘅手法上我都可以理解同接受

全油畫手繪固之然係賞心悅目又破格,但同時亦都帶黎好多限制
限制住要重現梵高作品,從而限制左劇情安排
當有全油畫手繪呢個資源下,電影公司當然想盡量安排最大限度嘅原畫重現作為最大賣點,結果就係犧牲劇情
因為要重現大量唔同時期嘅畫作時,必需小心咁安排出現嘅方式同時機,否則會分影響到劇情發展
而且呢種手繪要消耗極大人力,每一秒就要畫十二幅油畫
所以電影公司係市場未明之下一定唔會投放過多嘅資金
畫面上會盡量安排相同嘅場景同簡單、靜態為主,咁就自然會決定劇情嘅走向

所以全油畫手繪係一把雙面刃,佢嘅限制造就成功與缺陷
係咁多嘅限制之下,我會認為情謎梵高嘅劇情唔算好,但安排好妙
以商業電影佢係做得好,但如果拉去藝術史電影嘅層面黎講就會完全比下去啦
係梵谷Post個邊我提左啲對電影嘅感受,我係到重po一次

我當初係完全唔知劇情嘅情況下睇呢套戲
預期佢係順住梵高生平去講梵高一生,再加插畫作去表達
但點知佢係用梵高自殺懸疑作為主線,以一個陌生人視角去重新認識梵高
仲將一啲重要嘅生平過分輕描淡寫,比如係教會工作、巴黎嘅生活
所以我睇完都好同意巴打你呢句
「一個畫家嘅電影 唔講畫作 唔講生平 唔講對藝術嘅觀點」
因為自己對梵高嘅認識,加上過往嘅藝術電影影響,導致期待有落差
好懷疑呢套電影係唔係一套真係好嘅電影

而呢種懷疑其實主要係源自於對佢劇情上嘅不滿
不滿佢唔講生平,不滿佢唔講解作品,不滿梵高電影無梵高存在
回頭諗點解電影要咁安排劇情呢,其實又好似說服到自己
首先係過往講梵高生平同作品嘅電影、紀錄片都已經大有片在,Benedict個套電視更加係無得彈
而且呢套電影定向普羅大眾,佢嘅劇情需要適合對梵高一無所知嘅人睇,造成有一定程度劇情上嘅限制
但最大嘅限制都係黎自呢套電影嘅根本,全油畫手繪風格
全油畫手繪嘅手法的確好新鮮好特別,佢嘅創新同膽識都幫套電影加好多分
但同時帶黎好多問題,例如聲畫有距離感,睇到審美疲勞,人景距離感好難睇 等等,不過係咁有膽識嘅手法上我都可以理解同接受

全油畫手繪固之然係賞心悅目又破格,但同時亦都帶黎好多限制
限制住要重現梵高作品,從而限制左劇情安排
當有全油畫手繪呢個資源下,電影公司當然想盡量安排最大限度嘅原畫重現作為最大賣點,結果就係犧牲劇情
因為要重現大量唔同時期嘅畫作時,必需小心咁安排出現嘅方式同時機,否則會分影響到劇情發展
而且呢種手繪要消耗極大人力,每一秒就要畫十二幅油畫
所以電影公司係市場未明之下一定唔會投放過多嘅資金
畫面上會盡量安排相同嘅場景同簡單、靜態為主,咁就自然會決定劇情嘅走向

所以全油畫手繪係一把雙面刃,佢嘅限制造就成功與缺陷
係咁多嘅限制之下,我會認為情謎梵高嘅劇情唔算好,但安排好妙
以商業電影佢係做得好,但如果拉去藝術史電影嘅層面黎講就會完全比下去啦

Sor 㩒錯
我想正評的

剛睇左 感到的是淡淡的幽傷
今日睇左
本身係因為全油畫製作吸引左去睇
點知故事手法都好好 多人物多角度去睇梵高既死
有真實感代入感
我反而係鐘意故事用個男主角角度認識梵高
對我呢啲唔熟梵高既人 同男主角一齊認識佢
最尾出credit 引用返梵高佢自己講對藝術既感受,睇到有d感動
見到原Post 有絲打講起王菀之首畫意
你 聽過梵高吧

https://www.youtube.com/watch?v=AmkKFpNh8S0

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞